Un nou cutremur in Romania. Ce magnitudine a avut si in ce orase s-a resimtit

Un nou cutremur in Romania, astazi, 30 ianuarie 2022 . Seismul s-a produs la adancimea de 142 de kilometri in zona seismica Vrancea, Buzau si s-a resimtit in mai multe orase

Potrivit Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, cutremurul a avut loc la ora 05:11 (ora locala a Romaniei).

Seismul a avut magnitudinea 3,1 si s-a produs la adancimea de 142 kilometri.

Cutremurul s-a produs in apropierea oraselor: 59km E de Brasov, 71km N de Ploiesti, 121km S de Bacau, 125km N de Bucuresti, 131km V de Braila, 133km V de Galati, 139km NE de Pitesti, 173km E de Sibiu, 189km N de Ruse, 204km SV de Iasi.

De la inceputul anului au avut loc 16 cutremure in Romania, cel mai puternic fiind cutremurul produs in data de 16 ianuarie 2022 in zona seismica Vrancea cutremur cu magnitudinea 4.5, la adancimea de 145 kilometri.

Gheorghe Marmureanu, personalitate marcanta in tabloul cercetarii romanesti din domeniul seismologiei, a fost intrebat cand se va produce urmatorul mare cutremur in tara noastra.

Cand vine „marele cutremur”?

Legat de cutremure mari in urmatoarea perioada in Romania, Gheorghe Marmureanu a spus ca nu este cazul.

„Mai mici, da! Mai mici, clar! Dar mai mari, nu!”, a spus acesta, subliniind ca „in ultima saptamana, au fost foarte multe cutremure in Europa”.

Totodata, intrebat daca sa ne asteptam, in anii urmatori, la un cutremur de o magnitudine mare, Gheorghe Marmureanu a spus ca va mai dura ceva.

„Urmatorul mare cutremur este in jur de 2040. Un mare cutremur, cu o magnitudine de peste 6 si ceva. Deci, din punctul meu de vedere, nu se pune problema unui cutremur catastrofal pana la aceasta data!”, este de parere expertul.