Serghei Lavrov a facut anuntul: „Am propus Ucrainei”

Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a declarat ca Belarus ar trebui sa ofere garantii de securitate pentru Ucraina in viitor, odata ce Kievul isi va afirma statutul neutru.

„La cererea partii ucrainene, statutul sau neutru, non-bloc, non-nuclear ar trebui sa fie insotit de garantii de securitate”, a spus Lavrov.

„Am propus Ucrainei ca Republica Belarus sa fie, bineinteles, printre aceste tari-garante”, a declarat ministrul rus de externe.

Dupa negocierile de la finalul lunii martie, de la Istanbul, Ucraina a transmis ca doreste garantii din partea NATO, de tipul unui „analog ameliorat” al articolului 5 al Aliantei, in cazul incheierii unui acord de pace intre Ucraina si Rusia. Astfel, ucrainenii vor ca mai multi membri cheie ai NATO, precum SUA, Marea Britanie, Turcia, Franta si Germania, sa fie garanti ai unui posibil acord de pace cu Rusia, scrie Digi 24.

Presedintele Republicii Belarus, principalul aliat al Rusiei, cere ca tara sa sa participe la negocierile asupra „razboiului din Ucraina”. Aleksandr Lukasenko a folosit joi in declaratia sa cuvantul „razboi”, un termen interzis de Moscova.

Potrivit lui Lukasenko, Moscova „intelege” aceasta pozitie, insa nu si Occidentul, care nu intretine aproape nicio relatie cu Minskul, din cauza reprimarii interne masive a opozitiei si a aliantei sale cu Rusia.

Ucraina nu doreste Minskul la masa negocierilor, pentru ca acesta a lasat armata rusa sa-si lanseze ofensiva asupra Kievului de pe teritoriul belarus.