Se destrama coalitia? PNL cere demiterea ministrului muncii, Marius Budai

Tensiuni in coalitia de guvernare. PNL cere demiterea ministrului muncii, Marius Budai, dupa ce acesta din urma a facut declaratii in spatiul public despre pensii si PNRR.

Potrivit surselor Antena 3, la urmatoarea sedinta de coalitie, liderii PNL vor sa ceara demiterea ministrului.

Motivele liberalilor

Partidul National Liberal nu este de acord cu Marius Budai in legatura cu a doua majorare a pensiilor in 2022.

Liberalii il acuza pe Budai ca a iesit in spatiul public cu speculatii despre renegocierea plafonului prevazut de PNRR pentru cheltuielile cu pensiile inainte ca acesta sa discute in interiorul coalitiei.

Ministrul muncii spunea ca din luna mai ar putea incepe modificarea Legislatiei privind pensiile, iar din septembrie sa mai poata fi acordata o majorare de pensii in acest an.

Marius Budai a declarat, saptamana trecuta, ca mentinerea unui procent de 9,4 din Produsul Intern Brut pentru bugetul de pensii, asa cum Romania a negociat in PNRR, i-ar mentine ”saraci” pe pensionarii romani.

”Noi, PSD, am luat decizia in interiorul partidului sa sustinem renegociere, am dus decizia in coalitie, suntem tot mai hotarati – si in coalitie nu avem decizie finala – dar suntem tot mai hotarati sa discutam. Am discutat in Guvern cu premierul si premierul a agreat renegocierea”, a spus ministrul Muncii, la Digi24.

In replica, presedintele PNL, Florin Citu, l-a invitat pe Marius Budai sa mearga la Bruxelles daca intr-adevar este interesat de o renegociere a PNRR cu Comisia Europeana.

”PNL a facut, nu doar a vorbit, chiar a facut cea mai mare majorare de pensii. In 2020, majorarea punctului de pensie a fost cea mai mare din istorie. Nu doar vorbe, fapte! In ce priveste renegocierea, ar trebui iar sa nu mai fie vorbe, sa fie fapte.

Cine vrea sa faca renegocierea si are puterea de a convinge Comisia ar fi bine sa nu mai stea in Romania si sa discute despre acest lucru, ca pierdem timp, sa mearga la Bruxelles, sa vina cu decizii, apoi toti vom fi de acord. Toti vrem sa crestem veniturile, sa crestem pensiile, dar discutam politic. Nu, sa fie concret! Eu, anul trecut, cand trebuia sa renegociez pentru PNRR, m-am urcat in avion si am mers la Bruxelles!”, a declarat Florin Citu.