Ministrul Muncii, prima declaratie despre pensii dupa ce Comisia Europeana a lamurit problema renegocierii PNRR

Oficialii europeni au precizat ca Planul de Redresare si Rezilienta nu poate fi modificat decat in situatii exceptionale. De asemenea, acestia explica si modul in care trebuie facuta reforma pensiilor.

Ministrul Muncii, Marius Budai, a reactionat.

„Comisia s-a referit la o renegociere per total a PNRR. Noi nu am spus asa ceva, noi am scris si in programul de guvernare, am spus si in discutiile pe care le-am avut in Coalitie, despre o optimizare in anumite puncte.

Pana in decembrie am indeplinit jaloanele pe care le aveam de indeplinit, suntem in interiorul trimestrului 1, imediat o sa anunt un alt jalon indeplinit ce tine de Ministerul Muncii, in februarie avem acordul cu Banca Mondiala semnat pentru asistenta tehnica in reforma pensiei si a salarizarii…

Nu ne dorim sub nicio forma sa punem in pericol implementarea PNRR. Din contra, suntem extrem de determinati sa implementam acest PNRR si reformele legate de PNRR.

Noi, in coalitie, ne asumam sa facem tot posibilul pentru binele cetatenilor romani, nu ne asumam sa pierdem bani. Acel procent de 9,4% nu este suficient pentru a realiza un alt jalon din PNRR care inseamna reforma pensiilor prin rezolvarea inechitatilor din sistem.

Nu s-a spus niciodata ca vrem sa renegociem PNRR din temelii, dar o optimizare este necesara. Iar regulamentul european de implementare a PNRR prevede acest lucru. Nu vorbim de o renegociere cand se intampla o catastrofa sau nu stiu ce alte chestiuni”, a declarat ministrul Muncii, la Digi24.

In ce conditii se poate renegocia PNRR

doar in cazuri exceptionale, cum ar fi catastrofe naturale de proportii istorice;

orice cerere de modificare a PNRR ar intarzia cu mult implementarea programului;

Pentru a ne incadra in acel plafon de 9,4% din PIB cu toate pensiile de stat, trebuie facuta o reforma asa cum ne-am angajat prin PNRR, care sa presupuna, pe de o parte, cresterea pensiilor foarte mici, si pe de alta parte, incurajarea pensionarii tarzie, oferind stimulente cetatenilor sa iasa mai tarziu la pensie.

Totodata, si pensiile speciale ar trebuie regandite, astfel incat ele sa se aplice pe baza principiului contributivitatii.

Cum trebuie reformat sistemul de pensii

pensiile speciale trebuie revizuite si trecute pe principiul contributivitatii;

reforma trebuie sa duca la majorarea pensiei minime si a celor foarte mici.