Klaus Iohannis, anunt de mare importanta pentru cetateni: „Niciun roman nu trebuie sa se teama pentru siguranta sa si a familiei sale”

Klaus Iohannis a declarat, joi, dupa sedinta CSAT, ca Romania nu va fi atrasa in conflictul militar din Ucraina si ca niciun roman nu trebuie sa se teama pentru siguranta sa si a familiei sale.

„Din pacate, in aceasta dimineata, Federatia Rusa a ales calea reprobabila si complet ilegala a violentei armate masive impotriva unui stat independent si suveran.

Astazi, la eforturile comunitatii internationale pentru mentinerea pacii si dialog, Rusia a raspuns cu rachete care lovesc orasele si obiectivele militare ucrainene. Astazi, Federatia Rusa a ales forta tancurilor in detrimentul vietilor cetatenilor. Rusia este agresorul, nu victima, cum incearca sa acrediteze Kremlinul, si intreaga planeta vede astazi limpede acest adevar incontestabil.

Romania condamna ferm agresiunea complet nejustificata, ilegala si neprovocata a armatei ruse impotriva Ucrainei, care pune in pericol nenumarate vieti omenesti.

In ultimele saptamani, Statele Unite ale Americii, NATO, Uniunea Europeana si intreaga comunitate a statelor democratice au facut tot posibilul ca diplomatia sa prevaleze.

Romania a fost puternic implicata in adoptarea tuturor deciziilor la nivel aliat si european si a pledat intotdeauna pentru continuarea dialogului in vederea detensionarii situatiei de la granitele Ucrainei.

Niciodata nu este insa prea tarziu ca vocea ratiunii sa invinga. Singura solutie de a depasi cu bine aceasta grava criza este cea diplomatica.

Dragi romani, Stiu ca sunteti ingrijorati de conflictul care are loc nu departe de granitele tarii noastre, dar va asigur: Niciun roman nu trebuie sa se teama pentru siguranta sa si a familiei sale!

Romania beneficiaza de cele mai ample garantii de securitate posibile. Statutul de membru NATO si al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrela de securitate extrem de solida. Niciodata in istoria noastra nu am fost mai bine protejati in fata oricarei potentiale agresiuni.

Vreau sa subliniez foarte clar: Romania nu va fi atrasa in conflictul militar din Ucraina! Mai mult, va asigur ca voi lua absolut toate masurile care se impun, impreuna cu Guvernul, Parlamentul Romaniei si aliatii nostri internationali, pentru ca securitatea si siguranta cetatenilor romani sa nu fie sub nicio forma afectate.

Inca din 26 ianuarie, in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, am analizat toate scenariile posibile si am luat masurile necesare pentru a fi pregatiti indiferent de evolutia situatiei. Am discutat si acum, in cadrul sedintei de astazi a CSAT despre ultimele evolutii si masurile care trebuie luate urgent pentru a raspunde acestei situatii de criza majora.

Romania este pregatita sa faca fata oricaror consecinte economice si umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durata intre Rusia si Ucraina. Suntem in permanenta legatura cu aliatii si partenerii nostri din NATO, din Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii pentru a gasi cele mai bune solutii si a oferi asistenta umanitara daca situatia o va cere. In acest context tensionat, se impune fara doar si poate consolidarea consistenta a Flancului Estic.

Forta noastra este in primul rand aceasta: suntem uniti, suntem fara teama si ramanem neclintiti, impreuna, in fata unui agresor care ameninta, prin actiunile sale, pacea intregii planete!

In aceste momente tragice, gandurile noastre se indreapta catre poporul ucrainean, catre toate femeile, barbatii si copiii ucraineni, obligati sa traiasca in teroare, victime inocente si colaterale ale unui razboi pe care nu il inteleg si nu si l-au dorit. Oricat de mult rau ar incerca sa faca, ultimii revizionisti ai istoriei trebuie sa stie ca lumea pe care vor sa o reinvie a apus demult.

Noi, natiunile democratice, suntem aici si nu facem niciun pas inapoi pentru a ne proteja valorile si tot ce am construit pana acum”.