E OFICIAL! Ce se intampla cu alocatiile si pensiile

E OFICIAL! Incepand cu 1 ianuarie 2022, punctul de pensie creste cu 10%, la 1.586 lei. De asemenea, pensia sociala minima garantata devine indemnizatie sociala pentru pensionari, iar suma va fi de 1.000 lei de la 1 ianuarie 2022, in crestere cu 200 lei.

Totodata, se acorda un ajutor financiar pentru pensionarii sistemului public de pensii cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei, astfel incat toti cei care se incadreaza in aceasta categorie sa aiba un venit de 2.200 de lei, in luna ianuarie 2022.

Ajutorul financiar se acorda diferentiat, astfel:

– 1.200 lei pentru pensionarii sistemului public de pensii si pentru beneficiarii de drepturi prevazute de legi cu caracter special cu venituri mai mici sau egale cu 1.000 lei;

Publicitate

– ca diferenta intre nivelul de 2.200 lei si nivelul veniturilor cumulate din pensie sau din drepturile prevazute de actele normative cu caracter special, pentru pensionarii si beneficiarii cu venituri intre 1.001 – 1.600 lei inclusiv. Spre exemplu, pentru o pensie de 1.001 lei se acorda un ajutor de 1.199 lei, pentru o pensie de 1.002 lei, ajutorul va fi de 1.198 lei, iar suma acordata va scadea pe masura ce pensia este mai mare, astfel ca pentru o pensie de 1.600 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei.

Articolul continuă după reclame

Ajutorul financiar sa nu se ia in calcul la stabilirea ajutorului pentru incalzire si a suplimentului pentru energie.

S-a marit pragul pentru compensarea medicamentelor pentru pensionari

Pensionarii care au venituri sub 1.429 lei/luna pot beneficia de la 1 ianuarie 2022 de compensarea medicamentelor cu 90% .

Si aceasta masura a intrat in vigoare odata cu data de 1 ianuarie 2022.

Alocatii marite pentru copii

Incepand cu 1 ianuarie 2022 se majoreaza la 243 de lei alocatia de stat pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, dar si pentru tinerii de peste 18 ani care urmeaza cursurile liceale sau profesionale, pana la terminarea acestora, inclusiv pentru cei cu handicap care urmeaza o forma de invatamant preuniversitar prevazuta de lege, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.

De asemenea, incepand cu data de 1 ianuarie 2022, creste la 600 de lei si alocatia pentru copiii in varsta de pana la 2 ani sau pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Totodata, copiii cu handicap beneficiaza de aceasta suma pana la implinirea varstei de 18 ani.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.