Alexandru Rafila, anunt de ultim moment despre despre obligativitatea certificatului COVID: „Este introdus dupa o perioada de 3 saptamani de crestere consecutiva”

Alexandru Rafila, noul ministru al Sanatatii, a mentionat, miercuri, care sunt criteriile de introducere a certificatului verde COVID.

Ministrul a explicat principiile care vor sta la baza introducerii obligativitatii noului certificat COVID:

„O sa fie tot un certificat electronic pentru ca nu avem cum sa-l validam in alt mod. Principiul este urmatorul: este un certificat temporar care este introdus dupa o perioada de 3 saptamani de crestere consecutiva cu un indice de 1.5 ori, o crestere medie cu acest indice.

Publicitate

De ce acest indice? Pentru ca in vara incepand cu data de 5 iulie am avut o astfel de crestere care a continuat timp de 16 saptamani. Probabil ca un astfel de document, probabil, trebuia introdus in luna august si probabil ca in relativ scurt timp am fi renuntat la el pentru ca nu mai aveam situatia nu mai aveam decesele. Din pacate, atunci filozofia a fost putin diferita si in perioada de crestere (n.r cazuri infectari) s-au introdus relaxari.

Articolul continuă după reclame

Noi am introdus un anumit tip de relaxari intr-o perioada de scadere la nivelul sectiilor si spitalelor ATI, iar cand vom avea o crestere trei saptamani consecutive vom apela la acest document.

In momentul cand avem o perioada de descrestere care nu e conditionata de un anumit coeficient, dar trebuie sa fie insotita de o anumita incidenta cumulata la 14 zile. Deci e clar ca nu trebuie sa astepti sa ai multe cazuri sau probleme serioase, e bine sa actionezi din timp si atunci nu ajungi intr-o situatie grava.

Eu cred ca din punct de vedere psihologic, starea asta de alerta prelungita nu a facut bine pentru ca lumea nici macar nu avea o speranta”, a spus ministrul Sanatatii, la Antena 3.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.