Medic roman: „Cifrele despre eficacitatea vaccinurilor anti-COVID pe tulpina Omicron au iesit, si nu arata bine deloc”

Medicul Gabriel Diaconu a scris, intr-o postare pe retelele de socializare, despre eficacitatea vaccinurilor existente impotriva variantei Omicron.

„Haos. Cifrele despre eficacitatea vaccinurilor anti-COVID pe tulpina Omicron au iesit, si nu arata bine deloc.

Simplu spus, doar cei cu schema completa (2 doze + booster) sunt intrucatva protejati. Ceilalti nu.

Combinatia vaccin + imunizare prin boala inca e in studiu.

Pe de alta parte, raman mai multe necunoscute. In primul rand daca Omicron e mai putin letal in comparatie cu variantele anterioare. Deocamdata cresterea ratelor de infectie nu e urmata de o crestere proportionala a cazurilor grave si fatalitatii per caz.

De asemenea, cand un virus e atat de contagios precum Omicron, valurile sunt rapide, inalte si de mai scurta durata.

Marile companii producatoare de vaccin vor lansa pe piata o a doua generatie de seruri anti-COVID cel mai devreme in Martie, 2022. Pentru cei care sunt vaccinati pana in toamna lui 2021, acest interval e suficient sa ofere oarecare confort.

De departe vestea cea mai ciudata a ultimelor zile este particularitatea unui “geaman” al Omicron, al carui profil genetic il face greu/ deloc detectabil pe platformele actuale RT-PCR. Si aici e nevoie de un upgrade de tehnologie.

Vestea buna, pe frontul razboaielor dezinformarii, e ca oamenii si-au consumat toata munitia. Cu toate eforturile si investitia in ferme de trolli, in camere-ecou pe retelele sociale, dar si proteste de strada si “petrecerile de infectare COVID”, se intrezareste speranta ca, impreuna, am reusit sa insularizam acest fenomen. Audienta lor a devenit previzibila, si numara un procent de 10-15% din populatie.

Majoritatea de 85-90%, in schimb, asteapta coerenta si politici sanitare sensibile la o situatie care ramane, din pacate, foarte volatila”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.