Wuhan sarbatoreste victoria impotriva focarului, cu triumf, dar si negare

Wuhan si-a revenit de mult din primul focar din lume de Covid-19. Acum este amintit nu ca un dezastru, ci ca o victorie.

Din momentul in care un noul coronavirus a aparut in acelasi oras care detine un laborator dedicat studiului noilor coronavirusuri, profesorul Shi Zhengli s-a trezit in centrul uneia dintre cele mai mari controverse stiintifice ale timpului nostru.

Publicitate

In cea mai mare parte a anului trecut, s-a vehiculat ca Sars-Cov-2 ar fi putut scapa de la Institutul de Virologie Wuhan.

Acum insa, specialistul si-a oferit propriile ganduri despre cum ar fi putut incepe focarul initial in oras.

Intr-un articol din editia din aceasta luna a revistei Science, ea a facut referire la o serie de studii care sugereaza ca virusul exista in afara Chinei inainte de primul caz depistat in  Wuhan in decembrie 2019.

„Avand in vedere constatarea SARS-CoV-2 pe suprafata ambalajelor alimentare importate, contactul cu alimente contaminate ar putea fi o sursa importanta de transmitere a SARS-CoV-2”, a scris ea.

Venita de la unul dintre cei mai mari experti mondiali in coronavirusuri, chiar si discutia despre o astfel de posibilitate pare neobisnuita.

Oare un focar spiralat de infectie care aproape a distrus sistemul de sanatate din Wuhan, a declansat primul blocaj Covid din lume si a produs o catastrofa globala ar fi ajuns cu adevarat pe alimentele importate fara semne in acelasi timp devastatoare in alta parte?

Dar odata cu infrangerea virusului, ideea ca este un import strain pare sa fie adoptata in acest oras de 11 milioane de oameni.

„A venit aici din alte tari”, spune o femeie care are un stand pe o strada aglomerata. „China este o victima”.

„De unde a venit?” vanzatorul de alaturi imi repeta intrebarea cu voce tare si apoi raspunde: „A venit din America”.

Pe 23 ianuarie anul trecut, autoritatile chineze au intrerupt legaturile de transport din Wuhan si au impus carantinarea populatiei orasului.

Blocarea dura a coincis cu sarbatorile anuale ale festivalului de primavara si a venit prea tarziu pentru a preveni raspandirea globala a bolii – cinci milioane de oameni parasisera deja orasul inainte de sarbatoare.

Avertismentele medicilor au fost ignorate si, intr-o revarsare de furie in mediul online chinez, autoritatile au fost acuzate ca au acoperit focarul initial in interesul stabilitatii politice.

La un an, exista putine semne ale acelei furii in Wuhanul de astazi. De fapt, este izbitoare normalitatea, blocajele in trafic, pietele pline de viata si restaurantele aglomerate.

Succesul sau in a pune in cele din urma virusul sub control este acum sarbatorit intr-o sala de expozitii uriasa, completata cu modele de lucratori medicali in costume speciale, paturi de spital si – oriunde te uiti – portrete gigantice ale presedintelui Xi Jinping.

Textele insotitoare mentioneaza „razboiul sau total” impotriva pandemiei, „luarea hotarata a deciziilor” si modul in care a fost dispus sa impartaseasca „solutiile Chinei” cu lumea.

Nu exista nicio indoiala asupra succesului programelor de testare in masa ale Chinei, a aplicatiilor sale de urmarire pe scara larga.

Dar aplicarea stricta a blocajelor , cu putina influenta asupra impactului asupra drepturilor individuale , poate fi mult mai putin usor de imitat pentru tarile democratice.

„Succesul strategic obtinut in aceasta batalie a manifestat pe deplin conducerea puternica a Partidului Comunist din China si avantajele semnificative ale sistemului socialist al tarii noastre”, se spune la  expozitia.

In ciuda promisiunii Chinei de cooperare internationala, lumea nu este inca mai aproape de un raspuns la cea mai mare intrebare a tuturor – de unde a aparut virusul?

Multi oameni de stiinta proeminenti considera ca – pe baza focarelor din trecut – cea mai probabila sursa a coronavirusului este una naturala, un salt „zoonotic” de la lilieci – cunoscuti ca adapostesc astfel de virusi. Transmiterea la oameni, posibil sa se fi facut prin intermediul unei specii intermediare.

Publicitate

Dar China a adus foarte putine dovezi pentru a arata munca depusa in cautarea sursei, in special testarea probelor umane stocate de spitale pentru a determina unde si cand virusul a inceput cu adevarat sa se raspandeasca.

Oamenii de stiinta care sustin ca exista posibilitatea unui accident la Institutul de Virologie din Wuhan ar trebui inclusa si ca parte a oricarei investigatii sunt curiosi cu privire la aceasta tacere  a Chinei.

„Mi se pare foarte putin probabil ca astfel de investigatii sa nu fi avut deja loc”, a spus Alina Chan, biolog molecular la Broad Institute of MIT si Harvard.

„Este un risc serios sa reiei viata normala, fara sa stii de unde a venit un agent patogen uman periculos”.

In loc sa-si publice propriile dovezi, China, prin itermediul mass-media de stat sustine ideea ca virusul ar fi putut ajunge la Wuhan din cauza importurilor de alimente congelate sau vorbind criptic despre „ origini multiple ”.

La un briefing de presa zilnic recent, a fost intrebat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Chinei, Hua Chunying, de ce astfel de naratiuni erau promovate in absenta unor dovezi stiintifice reale.

„Intrebarea ta dezvaluie prejudecatile tale fata de China”, a raspuns purtatorul de cuvant. „Au aparut rapoarte din Australia, Italia si multe alte tari ca noul coronavirus a fost gasit in mai multe locuri in toamna anului 2019”.

– Nu sunt toate aceste fapte reale? ea a intrebat.

„Ei nu prezinta dovezi stiintifice convingatoare ca virusul circula in afara Chinei inainte de focarul de la sfarsitul anului 2019 din Wuhan”, a spus ea.

„Cele mai vechi cazuri detectate au fost in Wuhan. Cazurile timpurii din afara Chinei s-au dovedit a fi de la cei care au calatorit din Wuhan. Cele mai multe virusuri similare au fost gasite in China.”

Interesant este ca oamenii de stiinta care s-au trezit in dezacord puternic cu privire la probabilitatea teoriei scurgerilor din laborator, se gasesc brusc foarte aliniati la faptul daca virusul a venit din strainatate.

„Nu cred ca datele care leaga SARS-CoV-2 de alimentele congelate sunt credibile”, a spus Kristian Andersen, profesor de imunologie si microbiologie la Scripps Research Institute din SUA.

In calitate de sustinator ferm al insistentei Chinei ca virusul nu ar fi putut scapa dintr-un laborator, el ofera cea mai recenta pozitie a sa .

„Toate dovezile disponibile indica aparitia virusului undeva in China la sfarsitul anului 2019”, a spus el.

Profesorul Shi Zhengli a declarat recent pentru BBC, ca va saluta „orice forma de vizita” a unei echipe de ancheta la Institutul de Virologie din Wuhan pentru a exclude posibilitatea unei scurgeri din laborator.

Dupa luni de intarziere si lupte cu China in legatura cu accesul, o echipa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii a sosit la Wuhan pentru a incepe ancheta cu privire la originile virusului.

Termenii lor de referinta indica politica din culise, documentul mentionand multe dintre punctele de discutie ale Chinei, inclusiv originile straine si transmiterea lantului alimentar.

Dr. Daniel Lucey, medic si profesor de boli infectioase la Georgetown Medical Center din Washington, sugereaza ca se pregateste etapa pentru o concluzie.

„In opinia mea, daca puneti cap la cap Termenii de Referinta ai OMS cu articolul Shi Zhengli Science”, a spus spus el, „atunci este clar ca naratiunea strategica generala este ca originea virusului este din afara Chinei. ”

Criza care a inceput in Wuhan este acum criza lumii si, cu atatea vieti pierdute, raspunsurile sunt necesare.

Daca virusul a provenit in mod natural de la lilieci, o intelegere a caii respective este importanta pentru a proteja umanitatea de riscul evenimentelor repetate din aceeasi sursa.

Daca s-a scurs dintr-un laborator, este necesara o revizuire urgenta a protocoalelor de siguranta, nu doar in China, ci la nivel global.

Oamenii de stiinta incep sa se intrebe daca aceste raspunsuri vor fi date vreodata.

„Este de netagaduit acum ca politica a intrat in calea stiintei”, a spus Alina Chan.

„Sper doar ca echipa OMS va transmite detaliile experientei lor, astfel incat publicul sa poata intelege care sunt limitele anchetei lor.”

In sala gigantica de expozitii din Wuhan, locul orasului in istorie este din nou pus sub semnul intrebarii de unul dintre panourile de afisaj finale care spune ca Covid-19 a izbucnit „in mai multe locuri din intreaga lume”.

Pentru China, trecutul acestui oras si adevarul, la fel ca virusul, este strict controlat.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.