Vaccinul anti COVID de la Moderna ar putea proteja pana la 2 ani

Vaccinul anti COVID-19  de la Moderna poate sa ofere o protectie de pana la doi ani, potrivit directorului executiv al companiei.

Compania americana de biotehnologie, care a uimit lumea anul trecut, venind cu un vaccin impotriva bolii cauzate de noul coronavirus in doar cateva saptamani, a primit miercuri aprobarea pentru Comisiei Europene.

Avand in vedere ca dezvoltarea vaccinurilor si farmacovigilenta necesita de obicei ani de observatie, durata de protectie a vaccinurilor COVID-19 este o intrebare persistenta pentru oamenii de stiinta si autoritati.

„Scenariul de cosmar care a fost descris in mass-media in primavara cu un vaccin care functioneaza doar o luna sau doua este, cred, in afara problemei”, a declarat Stephane Bancel, CEO al Moderna, la un eveniment organizat de grupul de servicii financiare Oddo BHF.

„Dezintegrarea anticorpilor generata de vaccin la oameni scade foarte incet (…) Credem ca va exista protectie potential pentru cativa ani.”
Bancel a adaugat ca compania sa este pe cale sa demonstreze ca vaccinul sau va fi eficient si impotriva variantelor de coronavirus observate in Marea Britanie si Africa de Sud.

Oamenii de stiinta au spus ca vaccinurile nou dezvoltate ar trebui sa fie la fel de eficiente impotriva ambelor variante.