China este pregatita sa cumpere si Iveco

Pe 16 ianuarie, Iveco ar putea cadea in mainile gigantului chinez Faw Jiefang in termen de doua-trei luni.

Sunt in curs negocieri intre Cnh Industrial si First Automobile Works, cel mai mare producator auto din tara, cu sediul la Changchun (nord-estul Chinei), printre alte filiale Volkswagen. Si va reveni noului CEO al Cnh Industrial, Scott Wine, care a preluat functia pe 4 ianuarie, odata cu presedintele Suzanne Heywood, seful marcii Gerrit Marx si intotdeauna sub conducerea actionarului John Elkann. Deja in 2019, Il Giornale vorbise despre „Drumul Matasii” pentru Iveco si acum totul este pe cale sa se concretizeze.

Negocieri intrerupte

Negocierile cu Faw au fost intrerupte anul trecut, la cateva luni de la prezentarea unei oferte preliminare in iulie, evaluarea Iveco la aproximativ 3 miliarde, cifra totusi considerata inadecvata. Acum, pe de alta parte, discutam pe o baza de 3,5 miliarde. In confirmarea discutiilor (Shandong Heavy Industry a fost, de asemenea, in curs de achizitie), CNH Industrial vorbeste despre „perspectivele de consolidare a activitatii companiei pe autostrada”, chiar daca „nu exista un acord definitiv cu privire la intinderea sau natura cooperarii care a fost atinsa in acest moment ». Vanzarea Iveco (pachetul ar include si autobuze – nu numai vehicule militare si speciale – si o cota minoritara din Fpt) ar anula planul prezentat in 2019 de a imparti grupul in doua: pe de o parte, Iveco, autobuzele si Fpt (motoare) si alte masini pentru agricultura. Scopul, programat pentru inceputul acestui an, a fost amanat din cauza Covid.

Publicitate

Faw produce camioane grele sub marca Jiefang si isi propune sa se extinda in afara Chinei in urmatorii doi ani. O investitie in Iveco i-ar ajuta sa acceseze piata globala a vehiculelor comerciale. Cu toate acestea, Iveco are deja o baza in China unde produce Daily, motoare in asociere in comun (Saic) si ar proiecta camioane cu conducere autonoma (cu start-up Plus).

Publicitate

Pentru compania din Torino, care a semnat un acord cu americanul Nikola, specializat in camioane electrice si cu hydrogen, prin care sa adere la un grup mare ce le va permite sa faca fata regulilor cu sinergii profitabile, mai stricte in ceea ce priveste emisiile. Iveco este, de asemenea, cel mai mic producator de camioane din Europa, puternic in ceea ce priveste motoarele GNL (gaz natural lichefiat), dar fortat sa accelereze pe vehiculele cu baterie electrica si cu celule de combustibil pentru a atinge obiectivul de emisii zero .

Odata cu anuntul celor de la Ivec, in curand in mainile chinezilor, a aparut controversa. «Este surprinzator – comenteaza Adolfo Urso (Fdi), vicepresedintele Copasir – absenta politicii privind actiunile privind principalele active productive ale tarii. De asemenea, este necesar sa se ia in considerare ipoteza utilizarii puterii de aur ».

Este necesar un acord

Chiar si pe Stellantis exista dezbateri intre sindicate cu privire la importanta faptului ca statul este prezent in structura actionariatului. De fapt, in noul grup, Elysée va detine initial 6,2%. «O absenta grava – afirma Maurizio Landini (CGIL) – de ani de zile guvernele nu s-au ocupat de politica industriala, lasand regulile pietei sa ghideze, cu rezultatele pe care le vedem. Fara o politica de sistem, acel acord nu va produce efectele necesare ». Rocco Palombella (Uilm) are o alta parere: «Pentru noi este o valoare sa nu avem statul in cadrul grupului. Avem incredere in familia Agnelli. Si ne bazam pe abilitatile liderilor de top si pe puterea fabricilor ».

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.