Volodimir Zelenski a facut anuntul: „A fost distrus, sunt zeci de mii de morti”

Volodimir Zelenski, presedintele Ucrainei a declarat luni ca armata rusa a ucis la Mariupol zeci de mii de oameni si le-a cerut sud-coreenilor arme de lupta pentru a se apara de invadatorii rusi, scrie Reuters.

Intr-un discurs transmis prin legatura video in parlamentul de la Seul, Zelenski a cerut Coreei de Sud orice ajutor militar pe care il poate oferi.

„Mariupolul a fost distrus, sunt zeci de mii de morti. Cu toate acestea, rusii nu isi opresc ofensiva”, a sustinut liderul de la Kiev, citat de Agerpres.

Reuters noteaza ca confirmat distrugerile pe scara larga din orasul-port de la Marea Azov, dar nu a reusit sa verifice exactitatea estimarii numarului de morti.

Zelenski nu a specificat ce arme ar dori de la Coreea de Sud, dar a aratat ca aceasta tara are multe tipuri de armament care ar putea nu doar sa salveze vieti in Ucraina, ci si sa impiedice Rusia sa atace alte tari.

„Ucraina are nevoie de diferite tehnologii militare, de la avioane la tancuri”, a spus el. „Coreea de Sud ne poate ajuta”, a adaugat Zelenski.

„Rusia ameninta Europa, nu doar Ucraina si nu se va opri decat daca este fortata sa se opreasca. Rusia a distrus sute de piese din infrastructura cheie a Ucrainei, inclusiv cel putin 300 de spitale”, a mai transmis presedintele ucrainean.

„Zeci de mii de soldati rusi sunt adunati pentru urmatoarea ofensiva. Ucraina are nevoie de mai mult ajutor daca vrea sa supravietuiasca razboiului”, si-a incheiat mesajul presedintele Zelenski.

Mesajul vine dupa ce ministrul sud-coreean al Apararii, Suh Wook, a discutat telefonic vineri cu omologul sau ucrainean, Oleksi Reznikov, la solicitarea acestuia.

Reznikov a multumit pentru ajutorul umanitar si alimente si a cerut Coreei de Sud sa trimita in Ucraina arme antiaeriene, a comunicat luni Ministerul Apararii de la Seul.

Potrivit armatei ucrainene, dupa retragerea din nordul Ucrainei, Rusia isi continua pregatirile pentru o ofensiva de anvergura in estul Ucrainei si continua sa asedieze orasul Mariupol.

„Principalele eforturi ale invadatorilor rusi continua sa se concentreze pe capturarea Mariupolului, ofensiva in zona orasului Izium si spre zona Donetk”, mentiona Statul Major Ucrainean potrivit Digi 24.

Rusii, acuzati ca folosesc crematorii mobile si „brigazi speciale” care aduna cadavrele, pentru a sterge dovezile crimelor din Mariupol

Situatia in Mariupol, aflat sub asediul trupelor ruse, este dezastruoasa. Peste 160.000 de oameni sunt blocati acolo si nu mai au hrana, apa sau medicamente. Traiesc in adaposturi subterane, fara caldura si electricitate. Primarul a declarat recent ca cel putin 5.000 de oameni au fost ucisi in atacuri.

De asemenea, au aparut indicii ca Rusia foloseste crematorii mobile si „brigazi speciale” pentru a sterge dovezile crimelor de razboi facute de militarii rusi in Mariupol. Conform consiliului local din Mariupol, armata rusa foloseste „brigazi speciale” care aduna si incinereaza cadavrele civililor ucisi.

„Tot orasul nostru a devenit un lagar al mortii”, a adaugat primarul Mariupolului. Zeci de mii de civili ar fi murit in Mariupol, conform consilierilor locali din localitate.

De altfel, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat miercurea trecuta ca Rusia blocheaza accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde „miile” de victime din acest oras asediat din sud-estul Ucrainei asupra caruia continua atacurile si bombardamentele.

Ulterior, pe retelele sociale au aparut imagini cu oamenii din Mariupol, care formeaza cozi uriase in fata centrelor comerciale, unde asteapta cu orele pentru a face rost de mancare. De o luna, locuitorii din Mariupol se ascund in subsoluri, nu mai au apa si electricitate, in timp ce rusii ii acuza pe asa-zisii nationalisti ucraineni pentru catastrofa umanitara din oras.