Veste proasta pentru sute de mii de pensionari. Incepand din aceasta luna vor primi pensii mai mici

Veste proasta pentru sute de mii de pensionari. Peste 300.000 de pensionari cu pensii de peste 4.000 de lei vor plati contributia la sanatate (CASS) de 10% din aceasta luna. In aceasta categorie intra cei 200.000 de pensionari „speciali”.

Peste 330.000 de pensionari cu pensii de peste 4.000 de lei vor incasa, incepand din aceasta luna, pensii mai mici, intrucat vor plati contributia la sanatate in valoare de 10%.

Masura a fost adoptata la finalul anului trecut, prin ordonanta de urgenta 130/ 2021, publicata in Monitorul Oficial pe 18 decembrie 2021 si care aduce modificari la Codul Fiscal, scrie ZF, citat de Mediafax.

Din totalul celor 330.000 de pensionari care ar urma sa plateasca contributia la sanatate, cei mai multi – circa 200.000 – sunt pensionari speciali (proveniti din structurile Ministerului de Interne, Ministerului Apararii, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe etc.), iar restul de circa 130.000 sunt pensionari din sistemul de asigurari sociale cu pensii mai mari de 4.000 de lei pe luna.

Publicitate

Articolul continuă după reclame

Theodor Stolojan a declarat ca el are o pensie de 5.000 de lei si va plati, de luna aceasta, contributia la sanatate de 10%, precizand ca i se parea o aberatie sa nu plateasca. El a criticat dur actualul regim fiscal, care este ”total incoerent” si a aratat ca pensiile speciale sunt ”o porcarie facuta de politicieni, relateaza News.ro.

”Eu sunt pensionar, am o pensie de 5.000 de lei, am fost prim-ministru… pe baza de contributie. S-a introdus din 1 ianuarie 2022, ca ce depaseste 4.000 de lei, voi plati contributiile de sanatate. Sunt perfect de acord, mi se parea o aberatie sa nu platesc contributiile de asigurari de sanatate”, a afirmat Stolojan, precizand ca ”toti pensionarii, daca au o pensie mica, trebuie sa plateasca statul pentru el, daca vrea sa il scuteasca de plata contributiei”.

”Va intreb ce inseamna ca circa 350.000 de oameni sau 400.000 cati sunt in sectorul de constructii sunt scutiti de contributia de 10% pentru sanatate? In constructii, noi nu avem preturi fixe. (…) E normal ca eu acum sa subventionez tot ce inseamna constructiile in Romania, inclusiv constructia de locuinte de lux, constructia de restaurante, de spatii de birouri. (…) Am ajuns intr-un regim fiscal total incoerent, total inechitabil. Nu suntem o tara extrem de bogata, subventionam tot ce inseamna constructiile in Romania”, a spus Stolojan.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.