Alexandru Rafila a declarat ca ar trebui sa se insiste mai mult pe responsabilitate, decat pe sanctiuni, acesta facand referire la regula privind purtarea mastii sanitare. Ministrul a spus ca in nicio tara din lume nu sunt suficienti reprezentanti ai autoritatii publice care sa ii amendeze pe cei care nu respecta regulile.
„Este o regula de bun simt ca oamenii sa respecte regulile in general. Si pe cele care se refera la purtarea mastii.
Pe mine, intr-un fel ma pune putin pe ganduri aceasta insistenta legata de sanctiuni si lipsa de insistenta legata de responsabilitate.
Publicitate
Cred ca toti suntem responsabili, sa avem si responsabilitate civica, astfel incat atunci cand mergem intr-un spatiu public si cineva nu poarta masca sau nu o poarta corect, sau masca nu e cea recomandata, sa ii atragem atentia.
E o chestiune de responsabilitate si civism.
Daca asteptam tot timpul ca atunci cand cineva nu respecta regulile, sa vina un reprezentant al unei institutii publice sa il sanctioneze sau sa il amendeze, va asigur ca in nicio tara din lume nu sunt suficienti reprezentanti ai autoritatii publice care sa ii amendeze pe cei care nu respecta regulile
Important e sa discutam despre responsabilitatea pe care o avem fiecare acolo unde traim sau unde ne deplasam, ca sa veghem la respectarea regulilor si a legii. Acesta este raspunsul corect”, a afirmat ministrul Sanatatii.
De sambata, cine merge intr-un spatiu public purtand o masca textila risca sa fie amendat cu pana la 2500 de lei. Este ca si cum nu ar avea masca, a spus ministrul de Interne, Lucian Bode, intr-un interviu pentru Digi24. Bode a explicat si cum se va face verificarea in teren.
Intrebat cum o sa fie facuta verificarea in teren, pentru a vedea cine ce masca poarta si care vor fi indicatiile pentru agenti, Bode a precizat ca nu este nevoie de indicatii, ci de lege.
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a explicat miercuri ca nu sunt impuse „masti scumpe”, ca cele medicale cu trei straturi sunt recomandate in continuare, dar ca cine doreste poate folosi masca FFP2. „Asta nu inseamna ca cineva impune acest tip de masca”, a subliniat el.
Alexandru Rafila a spus ca executivul nu a luat in calcul sanctionarea persoanelor care poarta masca textila in loc de masca sanitara.
„Nu ne-am gandit la ce ar putea pati. O astfel de recomandare e o chestiune de bun-simt.”, a spus atunci Alexandru Rafila.
Comitetul National pentru Situatii de urgenta a decis noi restrictii, pentru a limita valul 5 al pandemiei de COVID-19. In spatiile publice pot fi purtate doar masti chirurgicale si FFP2, iar cele textile nu vor mai fi permise.
Publicitate