CNSU a modificat regulile. Raed Arafat a facut anuntul despre noile masuri de carantina

CNSU a modificat regulile. Raed Arafat, seful DSU si Adriana Pistol, directorul INSP, au anuntat care sunt schimbarile privind durata carantinei in urma infectarii cu Sars-CoV-2, ce vor fi aplicate in Romania in valul 5 al pandemiei de coronavirus.

CNSU a modificat vineri regulile de carantina. Acestea vor intra in vigoare de sambata.

Astfel, CNSU a decis reducerea perioadei de carantina de la 14 zile la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boala in ultimele 180 de zile si reducerea perioadei de carantina de la 14 la 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boala in ultimele 180 de zile.

„Introducerea masurii carantinei cu privire la contactii directi ai persoanelor confirmate pentru infectia cu virusul Sars-Cov-2, cu duratele prevazute anterior. Deci aceeasi regula va fi: daca este persoana vaccinata sau trecuta prin boala atunci are perioada de carantina de 5 zile, daca persoana nu este vaccinata are perioada de carantina de 10 zile”, a declarat Raed Arafat, seful DSU.

O alta modificare prevede introducerea exceptiei de la carantina pentru personalul navigant maritim roman si personalul care lucreaza pe platformele fixe si mobile de extractie petrol si gaze, in zona exclusiva economica a Romaniei.

„Si foarte important, reducerea duratei carantinei instituita prin decizii emise anterior intrarii in vigoare a prezentei hotarari si aplicarea termenelor pe care le prevede aceasta hotarare. Ce inseamna asta? Daca cineva a intrat, de exemplu, ieri si a primit decizie de carantina de 10 zile si este vaccinat sau este sau trecut prin boala, se reduce la 5 zile, daca a primit de 14 zile, pentru ca nu a avut test cand a intrat in tara, se reduce tot la 5 zile. Se aplica regulile de aici”, a mai spus Raed Arafat.

Seful DSU a precizat ca decizie va fi publicata vineri in Monitorul Oficial si se aplica incepand de sambata.