Veste crunta pentru romani. Lucian Bode a spus clar: „Se aplica”

Incepand cu data de 8 ianuarie 2022, cine merge intr-un spatiu public purtand o masca textila risca sa fie amendat cu pana la 2500 de lei. „Este ca si cum nu ar avea masca”, a spus ministrul de Interne, Lucian Bode,  pentru Digi24.

Cum se va face verificarea in teren.

„Nu au nevoie de indicatii, ci de lege. Cata vreme hotararea CNSU si Hotararea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine in completarea celor doua, politisii si jandarmii, cei care verifica respectarea acestor masuri, trebuie sa aiba fundament legea, nu indicatiile ministrului”, a declarat Lucian Bode.

„Specialistii spun ca tulpina Omicron se raspandeste foarte rapid si transmisibilitatea este una foarte mare. In aceste conditii, portul mastii este esential in limitarea raspandirii. Niciun efort nu este prea mare”, a mai spus ministrul.

De asemenea, Bode a fost intrebat care este amenda pentru cineva care poarta masca, dar nu este masca chirurgicala.

„Este amenda care se aplica pentru portul mastii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor”, a conchis ministrul de Interne.

Restrictii pentru valul 5: Mastile textile nu vor mai fi permise

Comitetul National pentru Situatii de urgenta a decis noi restrictii, pentru a limita valul 5 al pandemiei de COVID-19. In spatiile publice pot fi purtate doar masti chirurgicale si FFP2, iar cele textile nu vor mai fi permise.

Potrivit hotararii CNSU, masca de protectie de tip medical sau FFP2 va fi folosita, astfel incat sa acopere gura si nasul, in toate spatiile publice inchise si deschise, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne.

Exceptie fac urmatoarele categorii de persoane:

a) copiii cu varsta mai mica de 5 ani;

b) persoanele care sunt singure in birou;

c) prezentatorii TV si invitatii acestora, cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane;

d) reprezentantii cultelor religioase, in timpul slujbelor, cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane;

e) vorbitorii aflati in spatii inchise sau deschise cu conditia respectarii distantei de minimum 3 metri intre acestia si oricare din celelalte persoane din public;

f) persoanele care desfasoara activitati fizice intense si/sau in conditii de munca solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta etc.) sau activitati sportive.