Veste proasta! Anticorpii Pfizer pot proteja doar partial impotriva variantei Omicron.

Se pare ca exista o „scadere foarte mare” a imunitatii impotriva noii variante in randul celor carora li s-a administrat vaccinul Pfizer, a spus Alex Sigal, profesor la Africa Health Research Institute, dupa ce laboratorul sau a studiat probe de sange de la 12 persoane vaccinate cu Pfizer.

Totusi, administrarea unei a treia doze (booster) ar putea ajuta la impiedicarea aparitiei infectiilor, informeaza independent.co.uk.

Chiar daca vaccinurile actuale se dovedesc mai putin eficiente in prevenirea infectiilor episcopale la persoanele care sunt dublu vaccinate, oamenii de stiinta se asteapta pe scara larga ca acestea sa continue sa ofere o protectie semnificativa impotriva bolilor severe si a decesului.

Studiind probele, echipa din Africa de Sud a descoperit o scadere de 41 de ori a nivelurilor de anticorpi neutralizanti impotriva variantei omicron, comparativ cu prima iteratie a virusului. Anterior, varianta beta a inregistrat o scadere de trei ori.

In timp ce aceste rezultate au aratat „o evadare mult mai extinsa”, cercetatorii au scris ca „infectia anterioara, urmata de vaccinare sau rapel este probabil sa creasca nivelul de neutralizare si probabil sa confere protectie impotriva bolilor severe in infectia cu omicron”.

Ei au descoperit, de asemenea, ca varianta omicron pare sa foloseasca aceeasi proteina ca iteratiile anterioare ale virusului, receptorul ACE2, pentru a se lega de celulele umane – care este tinta vaccinurilor actuale.

Un alt test de laborator, realizat la Spitalul Universitar din Frankfurt a aratat ca, in cazul persoanelor vaccinate cu trei doze Pfizer, raspunsul imunologic a fost de 37 de ori mai scazut in cazul Omicron, comparativ cu varianta Delta a coronavirusului.

Setul de date arata ca e necesara dezvoltarea unui vaccin special adaptat la Omicron, a precizat Sandra Ciesek, virusolog la laboratorul din Frankfurt.

Compania germana BioNTech a anuntat deja luni ca a inceput sa lucreze la un nou vaccin, impotriva Omicron.

Cercetatorii germani sustin necesitatea efectuarii dozei booster, deoarece o persoana vaccinata cu trei doze va continua sa fie protejata impotriva formelor grave ale bolii.

Producatorii Pfizer, Moderna si Johnson&Johnson vor prezenta rezultatele propriilor studii in cateva saptamani
„Cu cat ai mai multi anticorpi, cu atat cresc sansele sa fii protejat impotriva variantei Omicron”, a spus Alex Sigal.

Studiul din Africa de Sud nu a inclus persoane care s-au vaccinat cu trei doze, deoarece in aceasta tara inca nu a inceput campania pentru administrarea dozei booster.

Datele studiilor preliminare nu arata inca daca vaccinul este mai putin eficient in prevenirea formelor severe COVID sau a deceselor provocate de aceasta boala, in cazul Omicron.

In acest moment, nu exista date referitoare la cum se comporta vaccinurile Moderna si Johnson&Johnson in cazul Omicron. Producatorii de vaccinuri, inclusiv Pfizer, urmeaza a prezenta noi date in urmatoarele saptamani, informeaza Reuters.