Ucrainenii sunt ingroziti. Oamenii se roaga pe strazi sau fug din oras

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat actiunea militara.

Multi oameni din Kiev s-au grabit in statiile de metrou subterane pentru a se adaposti. Altii s-au urcat in autobuze pentru a parasi orasul si sunt cozi de masini care incearca sa iasa, scrie BBC.

„Nimeni de aici nu poate sa creada ca se intampla cu adevarat”

Corespondentul BBC pentru Europa de Est, Sarah Rainsford, raportand din orasul Kramatorsk din regiunea Donbas din Ucraina, spune ca locuitorii sunt „socati si ingroziti sa-si imagineze ce ar putea urma”.

Ea spune ca situatia din zona este „complet neclara”.

„Oamenii au iesit pe strazi noaptea trecuta in acest oras – fluturau steagul ucrainean. Au spus ca acesta este pamantul lor. Nu mergeau nicaieri….

„Nimeni nu poate sa creada ca se intampla asa ceva cu adevarat”, a relatat ea.

Vladimir Putin a anuntat operatiunea militara in Ucraina la ora 5.55, ora Moscovei – iar cateva minute mai tarziu, primele bombardamente si rachete au fost lansate in Ucraina, potrivit rapoartelor.

In capitala Kiev, o sirena de urgenta a sunat, iar imaginile arata fluxuri de masini care blocheaza o autostrada in timp ce oamenii fug din oras.

Marturiile din retelele de socializare vorbesc despre un sentiment din ce in ce mai mare de panica, unii spunand ca sunt dusi in graba in adaposturi anti-bomba si in subsoluri. Imaginile de la televizor au aratat oameni rugandu-se pe strazi, inghesuiti in grupuri.

Jurnalistul Guardian Luke Harding din Kiev spune pe Twitter ca oamenii stau la coada la bancomate.

Primele bombardamente au avut loc chiar dupa ora 5 dimineata.