Trupul neinsufletit al Reginei Elisabeta a II-a, ultima oara la Palatul Buckingham. Familia Regala a Romaniei participa la funeraliile Majestatii Sale

Trupul neinsufletit al reginei Elisabeta a II-a va fi transportat, marti, de la Edinburgh la Londra cu un avion la bordul caruia se va afla printesa Anne, singura fiica a suveranei. De la aeroport, unde vor fi prezenti noul monarh britanic, Regele Charles al III-lea si membri ai familiei regale, sicriul urmand sa fie dus la Palatul Buckingham, noteaza Agerpres.

Britanicii au facut coada toata noaptea de luni spre marti pentru a se reculege in fata sicriului reginei Elisabeta a II-a la Edinburgh, inainte de transferul sau la Londra, unde se pregatesc ceremonii grandioase pentru aceasta suverana extrem de populara si cu o longevitate record in istoria Regatului Unit, potrivit AFP.

In timp ce instalarea lui Charles al III-lea continua intr-o Irlanda de Nord unde Brexit-ul a relansat spectrul unui trecut sangeros, mii de oameni au vizitat-o pentru ultima oara pe defuncta sa mama, facand o reverenta sau stergandu-si o lacrima in fata sicriului depus in Catedrala St Giles din capitala Scotiei.

La primele ore ale diminetii, timpul de asteptare era de circa doua ore, insa coada ar urma sa se extinda pe parcursul zilei, a atras atentia guvernul scotian.

Plasat pe un catafalc si acoperit cu steagul galben, rosu si albastru al Scotiei si cu o coroana de flori albe si coroana in aur masiv a Scotiei depuse deasupra, sicriul a ramas accesibil pentru populatie toata noaptea, pazit de patru arcasi regali si protejat de un cordon de securitate care tine publicul la o distanta de cativa metri.

Regele Charles al III-lea, fratii sai, printii Andrew si Edward, si sora sa, printesa Anne, au venit in cursul serii cu regina consoarta Camilla pentru a lua parte la un priveghi funebru.

Copiii Elisabetei a II-a, intre care si printesa Anne, prima femeie care participa la un astfel de priveghi regal, au stat langa sicriu timp de circa zece minute, dupa care au parasit catedrala sub aplauzele multimii.

Fotografia cu cei patru copii ai Elisabetei a II-a in jurul sicriului ei s-a aflat marti pe prima pagina a tuturor ziarelor.

Sicriul Elisabetei a II-a, care a domnit timp de 70 de ani, a fost tinut pana luni seara departe de marele public: mai intai la castelul Balmoral, in nordul Scotiei, unde monarhul s-a stins joi la varsta de 96 de ani, apoi la palatul regal Holyroodhouse.

Regina a fost o imagine linistitoare pentru milioane de britanici in toate deceniile sale pe tron.

MS Margareta, si principele consort Radu vor participa la funerariile Reginei Elisabeta

Anuntul a fost facut marti, de Secretariatul Regal.

„Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei si ASR Principele Consort vor lua parte la funeraliile Majestatii Sale Regina Elisabeta a II-a. Vom reveni cu detalii”, se arata in postare.

Succesorul sau, Charles al III-lea, a inceput un turneu in cele patru natiuni constitutive ale Regatului Unit, mai intai in parlamentul britanic de la Londra, apoi in cel de la Edinburgh, pentru ca vineri sa ajunga la Cardiff, in Tara Galilor.

Marti se va afla la Belfast impreuna cu regina consoarta Camilla pentru a se intalni cu oficiali politici si pentru a primi condoleante intr-un context de noi tensiuni comunitare dupa Brexit in aceasta provincie indoliata de trei decenii de violente pana la acordul de pace din 1998.

Tensiuni in Irlanda de Nord, dorinte separatiste in Scotia, o inflatie galopanta care afecteaza puterea de cumparare – noul rege de 73 de ani, cel mai in varsta dintre toti suveranii britanici la accederea pe tron, se instaleaza in functie intr-un moment critic. Tara, in pragul unei grave crize sociale si politice, are un nou premier abia de cateva zile.

Regele va trebui probabil sa faca fata revendicarilor unora dintre cele 14 regate ale sale (care cuprind in special Australia, Bahamas, Canada, Noua Zeelanda sau Jamaica), ce ar putea cere un nou regim, republican, pe fondul acestei schimbari de suveran.

Ramasitele reginei au intrat astfel in a treia etapa a parcursului lor. Dupa ce a parasit Balmoral, un castel pe care Elisabeta a II-a il indragea, si dupa ce va parasi si Edinburgh, sicriul va porni marti dupa-amiaza la bordul unui avion regal spre Londra, escortat de printesa Anne.

El va fi primit la sosire de regele Charles al III-lea si de alti membri ai familiei regale. Sicriul va petrece noaptea in Palatul Buckingham.

Va incepe apoi a doua parte a prezentarii sale la public, de aceasta data la Londra, unde ar urma sa defileze sute de mii de persoane timp de aproape cinci zile, 24 de ore din 24.

Funeraliile nationale ale reginei vor avea loc luni in prezenta a circa 500 de demnitari straini si a multor capete incoronate, pe 19 septembrie.