Spania da o lovitura dura Rusiei: „Permite o aparare foarte individualizata”

Pe masura ce Rusia isi continua ofensiva militara in Ucraina, alte tari sunt indemnate sa vina in sprijinul Kievului. Multe tari precum SUA si Marea Britanie au trimis deja ajutor militar Ucrainei, acum si Spania a decis sa ajute tara sfasiata de razboi. Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat miercuri ca guvernul spaniol va trimite „material militar ofensiv” Ucrainei in mod independent, care va fi separat de asistenta trimisa de Uniunea Europeana.

Pedro Sanchez a spus ca Spania va furniza material militar ofensiv rezistentei ucrainene, deoarece a vazut ca exista oameni care pun la indoiala angajamentul guvernului. Totusi, prim-ministrul spaniol a precizat ca nici Spania, nici NATO nu vor desfasura trupe in regiune. Sanchez a mai afirmat ca invadarea Ucrainei de catre presedintele rus Vladimir Putin este „o incercare nemiloasa de a opri spatiul european bazat pe idealuri direct opuse autoritarismului pe care il reprezinta”.

Spania va trimite vineri 1.370 de lansatoare de grenade antitanc in Ucraina, ca parte a primului sau transport de arme ofensive pentru a ajuta impotriva invaziei ruse.

Transportul va include, de asemenea, mitraliere usoare si 700.000 de cartuse de pusca si munitie pentru mitraliere, a declarat ministrul spaniol al Apararii, Margarita Robles.

„Totul va merge cu avioane ale fortelor aeriene spaniole intr-o locatie din Polonia, aproape de granita, unde oficialii ucraineni il vor primi”, a spus Robles intr-un interviu la postul de televiziune Antena 3 din Spania, scrie CNN.

Robles a spus ca armele „sunt foarte importante pentru ca materialul permite o aparare foarte individualizata, chiar si de catre oameni care nu au prea multa experienta in folosirea armelor”.

Dupa zile in care si-a subliniat ajutorul umanitar catre Ucraina, precum si a trimis cateva echipamente militare defensive, premierul spaniol Pedro Sanchez a anuntat ca „Spania va livra rezistentei ucrainene material militar ofensiv” miercuri in parlament.

In interviu, Robles a recunoscut unele disensiuni cu privire la transporturile de arme in coalitia guvernului condus de socialisti, partidul de stanga Podemos.

Dar ea a spus ca Primului ministru este ferm pe pozitie, mai ales avand in vedere „cum se desfasoara evenimentele si bombardamentele (rusilor) asupra populatiei civile”.