Seful Casei de Pensii a facut anuntul despre majorarea pensiilor si recalcularile din acest an

Seful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a venit cu noi informatii despre vouchere, majorarea pensiilor si recalcularile din acest an.

„Este vorba de oug 63/2022. Acesta se refera la tichetele sociale care se emit pe suport electronic. Vorbim de anumite persoane care sunt specificate ca persoane eligibile, nu toata lumea le va primi. Paleta e mai larga, dar eu m-as referi la pensionari cu venituri mai mici de 1500 lei. Circa 1.700.000 pensionari care vor beneficia de aceste tichete sociale in valoare de 250 lei, care se acorda din doua in doua luni. Se acorda in patru transe, pana la finalul anului sa intre in posesia lor”, a spus Baciu pentru Romania TV.

Daniel Baciu, despre intarzieri :

„Noi, Casa de Pensii, am pus la dispozitie MIPE baza de date cu potentialii beneficiari, dar de toata bucataria interna se ocupa MIPE. Ministrul Bolos a spus ca in iunie-iulie vor fi voucherele operationale. Vorbim de prima transa, apoi cele patru sa fie distribuite in integralitate”

Seful Casei de Pensii, despre ajutorul de 700 de lei anuntat  pentru luna iulie:

„Moment este on idee anuntata in Colaitie. Colegii mei lucreaza in ritm sustinut pentru a reusi sa oferim un proiect de act normativ cat mai curand pentru a intra pe agenda de lucru a guvernului, astfel incat sa reusim sa punem la dispozitie cadrul legal. In acest caz, este vorba de pensionari cu pensii mai mici de 2000 lei. Persoane eligibile sunt mai multe: 3,2 milioane pensionari. In acest caz, se acorda suma fixa o singura data in iulie”.

Daniel Baciu, despre impactul bugetar.

„Exista deficit, se vede in executia bugetara. Noi raportam situatiile lunar si trimestrial. Deficitul la 31 martie am a fost de 5,86 mld, iar la 30 aprilie s-a marit, suntem la 6,9 miliarde”

„Pilonul I e garantat prin constitutie. De fiecare data cand bugetul de asigurari sociale nu poate acoperi integral plata pensiilor, ne imprumutam la bugetul de stat”, a mai spus seful Casei Nationale de Pensii.

Daniel Baciu, despre posibile majorari:

„Deja a fost o majorare in ianuarie, act normativ pe care lucram, dar se refera la anumite categorii de pensii. Noi oferim aceste date decidentilor pentru a lua o hotarare cu privire la majorarea punctului de pensie per ansamblu. Nu e prima data cand le oferim. Exista disponibilitate la nivelul guvernului privind majorarile de pensii. Trebuie sa vedem daca avem venituri la buget, macar dupa primele sase luni. Stiu ca toata lumea asteapta, incercam sa se gaseasca solutii. Exista disponibilitatea, cand va exista spatiu fiscal, vom face aceste majorari”

Seful casei de Pensii, despre recalculare:

„Suntem in grafic, astfel incat sper ca, pana la finalul anului, poate vom avea o mica intarziere, dar vrem sa finalizam. Este un proces premergator recalcularii, prevazuta in noul act normativ. Recalcularea va fi in grafic”, a mai spus Daniel Baciu

Oficialul a mentionat ca spera ca la sfarsitul anului sa fie gata noua lege a pensiior, care sa vizeze intreaga reforma si sa elimine inechitatile aparute de-a lungul timpului, iar veniturile pensionarilor sa reflcte principiul contributivitatii.