Scandal urias la Eurovision 2022. Romania, printre Juriile eliminate

Scandal urias la Eurovision 2022. Juriile Eurovision 2022 din sase tari au fost eliminate din calculul notelor finale. Organizatorul concursului, Uniunea Europeana de Radio si Televiziune (EBU), a explicat intr-un comunicat ca dupa cea dea doua repetitie generala a celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot incorecte in rezultatele din sase tari. Printre tarile al caror juriu a fost eliminat s-ar numara si Romania, anunta ESCXTRA.

Cele sase jurii nationale care au fost eliminate de la Eurovision 2022 erau din urmatoarele tari:

Azerbaidjan

Georgia

Muntenegru

Polonia

Romania

San Marino

Declaratia completa a EBU poate fi citita mai jos:

„In analiza votarii juriului de catre partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) dupa cea de-a doua repetitie generala a celei de-a doua semifinale a Concursului Eurovision 2022 au fost identificate anumite modele de vot incorecte in rezultatele din sase tari.

Pentru a respecta instructiunile de vot ale concursului, EBU a lucrat cu partenerul sau de vot pentru a calcula un rezultat agregat inlocuitor pentru fiecare tara in cauza atat pentru a doua semifinala, cat si pentru marea finala (calculat pe baza rezultatelor altor tari cu istoric de vot similar).

EBU ia in serios orice incercare suspectata de a manipula votul la Concursul Eurovision si are dreptul de a elimina astfel de voturi in conformitate cu Instructiunile oficiale de vot, indiferent daca astfel de voturi ar putea influenta sau nu rezultatele si/sau rezultatul votului.