Rugaciune catre Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia. Se spune pe 9 martie si face minuni mari

An de an an, pe data de 9 martie, Biserica Ortodoxa ii cinsteste pe Sfintii 40 de Mucenici. Aceasta sarbatoare este incarcata de traditii si obiceiuri, pe care oamenii le respecta cu sfintenie. Pe 9 martie, gospodinele pregatesc mucenici, iar barbatii beau 40 de pahare cu vin. Tot in aceasta zi, se rosteste o rugaciune catre Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia, despre care se spune ca este facatoare de minuni.

Rugaciune catre Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia

”Veniti, popoare, sa-i cinstim cu evlavie pe Sfintii lui Dumnezeu, pe cei patruzeci de Mucenici din Sevasta, care pentru lupta lor au dobandit cununi luminoase si nestricacioase. O, voi, care va bucurati de cinstirea intregii Biserici, care ati dobandit de la Dumnezeu darul facerii de minuni prin moastele voastre, fiti ocrotitorii nostri, ai celor ce va cinstim pomenirea.

Rugati-va pentru noi, fericitilor Mucenici, ca sa dobandim tarie in lupta cu patimile, rabdare in indurarea necazurilor, credinta nestramutata in fagaduintele Domnului, smerenie adevarata si mantuirea sufletelor noastre. Nu ne lasati pe noi sa cadem fara de ridicare in adancul desertaciunii acestei lumi, nu ne lasati sa ni se impietreasca de tot inimile in nepasarea timpului in care traim, nu lasati sa inghete inimile in viforul acestui veac. Zid de aparare sa fiti imprejurul nostru si loc de scapare din cursele vrajmasului.

Publicitate

Articolul continuă după reclame

O, preacinstit Sobor, tamaduieste neputintele noastre, ale credinciosilor slabiti pe cale, ca sa nu ne biruiasca si sa nu ne batjocoreasca necuratul vrajmas, care incearca in tot chipul sa ne abata de la lupta cea mantuitoare. Voi, Sfintilor Mucenici, care toate le-ati suferit cu imbarbatarea Duhului Sfant, in credinta si rugaciune indelungata, nu incetati sa ne intariti si pe noi, cei ce ne minunam de taria sufletelor voastre strigand Domnului: Slava Tie, Dumnezeul nostru, Preasfanta Treime, Cel ce Te proslavesti in sfintii Tai, slava Tie!”.

Traditii si obiceiuri de Mucenici

Pentru a avea parte de sanatate si prosperitate pe tot parcursul anului, se spune ca trebui sa respectam cateva traditii.

Una dintre aceste traditii este modul de pregatire a mucenicilor. Mai exact, acestia se pregatesc in forma de cifra 8 si trebuie dusi la biserica pentru a fi sfintiti. Traditia spune ca cei care mananca mucenici in aceasta zi speciala vor fi feriti de boli si vor avea un an bogat si roditor.

Un alt obicei de mucenici ii vizeaza doar pe barbati. Acestia trebuie sa bea 40 de pahare de vin, pentru a avea mai multa putere de munca si sanatate.

La sate se scoate plugul de mucenici pentru a avea recolte imbelsugate. De asemenea o traditie de mucenici este si aprinderea focului in curte, pentru purificarea fiintelor vii si a spatiului.

Ce este interzis de Mucenici?
Daca sunt anumite obiceiuri care trebuiesc respectate de Sfintii 40 Mucenici, de asemenea sunt si lucruri interzise de luat in seama.

In primul rand nu se face curat si nu se spala in aceasta zi Sfanta, daca vreti sa aveti parte de prosperitate si sanatate tot anul. Singurele activitati permise sunt cele care tin de agricultura. Asa ca, pe 9 martie puteti sa va bucurati se o zi linistita alaturi de cei dragi.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.