Regina a murit. Trăiască Regele! Charles va fi proclamat astazi Rege! Prima decizie majora luata de Print dupa moartea Reginei Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit. Prima schimbare pe care o va face Charles in calitate de Rege al Marii Britanii este aceea ca isi va schimba locuinta in care se va muta alaturi de Camilla, viitoarea regina consoarta, scrie antena3.ro.

Printul Charles, va fi proclamat, astazi, Rege al Marii Britanii. Astfel, el va deveni Charles al III-lea.

Sotia lui Charles, Camilla, devine Regina Consoarta.

La 73 de ani, printul Charles este cel mai varstnic membru al familiei regale britanice care a urcat vreodata pe tronul Regatului Unit.

Iar in Marea Britanie a inceput „operatiunea Unicorn”.

Operatiunile London Bridge si „Operatiunea Unicorn” au fost activate imediat dupa moartea Reginei Elisabeta a II-a. Operatiunea UNICORN este protocolul stabilit in acest caz, in care regina s-a stins din viata in Scotia.

Aceasta prevede, in primul rand, suspendarea imediata a lucrarilor in Parlamentul Scotian, timp de cel putin 6 zile, pentru a permite autoritatilor sa se pregateasca pentru inmormantarea de stat.

Palatul Holyrood, Catedrala Saint Giles si Parlamentul scotian vor fi in centrul evenimentelor. Parlamentul va pregati apoi o motiune de condoleante in termen de 72 de ore de la reluarea sedintei, cu o carte de condoleante deschisa publicului amenajata in acest loc.

Sicriul reginei va fi depus mai intai la Palatul Holyrood, apoi in Catedrala St Giles, unde va fi oficiata o slujba.

Dupa slijba, sicriul va fi transportat la Londra cu trenul si va fi intampinat de primul ministru si de ministrii cabinetului.

Regina Elisabeta a II-a va fi inmormantata la capela memoriala Regele George al VI-lea, alaturi de parintii ei, in Castelul Windsor. Charles va fi proclamat oficial rege, in cursul zilei de astazi, la Palatul St James din Londra, in fata unui organism ceremonial cunoscut sub numele de Consiliul de Aderare.

Funeraliile Reginei vor avea loc peste 10 zile.

Imediat dupa anuntul ca Regina Elisabeta a doua a decedat la resedinta de vara de la Balmoral, printul Charles a transmis un mesaj emotionant.

”Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, reprezinta un moment de mare tristete atat pentru mine, cat si pentru membrii familiei mele. Plangem profund trecerea in nefiinta a unui Suveran pretuit si a unei Mame mult iubite. Stiu ca pierderea ei va fi profund simtita atat in tara, in intregul regat, cat si in Commonwealth, de catre oameni din intreaga lume. In timpul acestei perioade de doliu si de schimbare, eu si familia mea vom fi consolati si sustinuti de certitudinea respectului si afectiunii profunde care au inconjurat-o intotdeauna pe Regina”.