Legatura de rudenie dintre Regele Mihai si Regina Elisabeta a II-a.

Regele Mihai I al Romaniei, fiul principelui Carol si al printesei Elena, era verisor de gradul al III-lea cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Descendent al uneia dintre cele mai cunoscute familii regale din lume, Regele Mihai a fost unul dintre stranepotii Reginei Victoria a Marii Britanie. Relatia de rudenie dintre Casa Regala a Romaniei si Casa Regala a Marii Britanii s-a innodat prin casatoria dintre regina Elena si regele Carol al II-lea.

Dupa abdicarea din 1947, Regele Mihai, casatorit cu Regina Ana a Romaniei, principesa de Bourbon-Parma, alege sa locuiasca langa Florenta, pentru ca mai apoi sa se stabileasca in Marea Britanie. Familia Regala a locuit timp de sase ani, pana in 1956 la Bramsshill House in Hampshire si la Ayot St-Lawrence, in Hertforshire.

Regele a pastrat contacte stranse cu Familia Regala britanica, in special cu regina Elisabeta a II-a si cu principesa Marina, ducesa de Kent.

Multi ani mai tarziu, intr-o Europa fara razboiae, ultimul rege al Romaniei si actuala regina a Marii Britanii au putut fi vazuti la un eveniment din anul 2012. In cadrul acestui pranz oficial, desfasurat la castelul Windsor, Regele Mihai I si principesa Margareta au sarbatorit alaturi de Regina Elisabeta a II-a si de monarhi din 26 de tari, implinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron a reginei britanice.

In cadrul unei fotografii de grup, realizata in timpul sesiunii foto oficiale de dupa pranz, poate fi observat Regele Mihai in dreapta Reginei Elisabeta a II-a, alaturi de Regele Simeon al Bulgariei, printul Hans Adam de Liechtenstein, imparatul Japoniei, regina Danemarcei, regele Constantin al Greciei, regina Olandei, emirul din Qatar, regele Suediei, regele Norvegiei, si alti monarhi de seama.