Parintele Vasile Ioana, despre cum sa ne pregatim de Sfanta Sarbatoare a Craciunului

Parintele Vasile Ioana spune ca cei care au postit se pregatesc sa se spovedeasca, pentru a putea primi taina sfintei imparasanii.

Ce spune preotul

„Eu, inainte sa ma spovedesc, ma pregatesc. Orice act sfant trebuie pregatit dinainte. Mereu cu o seara inainte, poate cu doua, notez pe coala, ma gandesc de la ultima spovedanie ce am facut pana la zi.

Pacate cu cuvantul

Ca sa ne fie usor, impartim pacatele in cele trei mari categorii: pacate cu cuvantul – ma gandesc ce am scos pe gurita. I-am zis in trafic „bine, mai animalule!”. Am injurat, am vorbit urat, ce scot pe gurita, am barfit, am vorbit rastit – le pun primele. E imposibil sa traiesti fara sa spui vorbe despre aproape.

Publicitate

Mai ales in relatia de cuplu, ridicarea tonului, uiti ca poti sa ranesti pe sot, sotie. Si, atunci, trec acolo „mi-am jignit sotia, sotul, am ridicat tonul”.

Doamne fereste cu „dracul”, sa nu spunem niciodata! In Oltenia, este acest folclor „Ce dracu faci?”. E groaznic. Dracul fiind malefic imediat ce-ai invocat numele a venit.

Ne amintim toate pacatele cu cuvantul nepotrivite: ton ridicat, mania, judecata, barfirea, dracuit, injurat. Mai e un pacat: minciuna.

Pacate cu gandul

„(…) Apoi sunt pacate cu gandul, ce gandim, care e lumea gandurilor noastre. O femeie are 80.000 ganduri pe zi, un barbat 60.000.

Articolul continuă după reclame

Calitatea vietii unui om e data de calitatea gandurilor sale. La ganduri ar trebui sa scriem ganduri necurate, rele, spurcate, necuviincioase.

Se intampla sa apara mandria, ca-s mai bun, destept, frumos.

La pacate cu gandul, trecem ganduri desarte nepotrivite, mandria, orgoliul, incapatanarea.

Pacate cu fapta

A treia categorie sunt pacatele cu fapta. E important sa ne gandim la abuzuri fata de trup. Trupul e templul duhului sfant si cel mai usor pacat e lacomia pantecelui, transformam trupul sfant in depozit de alimente.

Abuzul de mancare cu bautura sunt pacate, abuzul de fumat nu mai spun.

La pacatul cu fapta are loc pacatul desfranarii in toate formele lui. Suntem tentati de aceste ecrane care vin spre noi, comertul impinge ratiunea omului catre patima.

Nu ne uitam, aceste imagini influenteaza, intra in pacatul mintii si in nevoia fizica si te clatini. Cele mai pretioase zone ale fiintei tale sunt mintea si inima ta.

Iau cele 10 porunci si ma intreb, Ii slujesc lui Dumnezeu, Il iubesc, ma inchin la un idol? Relatiile interumane – sunt certat, suparat cu cineva? Daca sunt certat cu cineva nu are spor lucrarea mea.

Daca urasti, te asemeni cu demonul. Demonul a cazut din cer pentru ca a urat, a fost mandru si a iesit din ascultare.

Spovedania are un secret in fata lui Dumnezeu. Secretul unei spovedanii reusite e de cate ori ai gresit sa nu vrei sa stai asa.

Eu recomand enoriasilor mei sa se spovedeasca lunar sau la 40 zile”, a spus preotul Vasile Ioana, potrivit Antena3.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.