Mitropolia a facut anuntul. Ce se intampla cu Parintele Calistrat

Mitropolia Moldovei si Bucovinei a luat decizia finala. Iata ce se intampla cu parintele Calistrat Chifan de la Manastirea Vladiceni!

Mitropolia Moldovei si Bucovinei a ridicat toate sanctiunile impuse impotriva preotului Calistrat Chifan de la Manastirea Vladiceni si a incheiat cercetarea cu privire la acuzatiile care i-au fost aduse.

Publicitate

Arhiepiscopia Iasilor a confirmat ridicarea sanctiunilor impotriva preotului Calistrat Chifan

Conform Ziarului de Iasi, Arhiepiscopia Iasilor a confirmat ridicarea sanctiunilor impotriva preotului Calistrat Chifan. Potrivit aceleeasi surse, sanctiunile impuse deja impotriva preotului filmat lovind o enoriasa in curtea Manastirii Vladiceni sunt suficient, iar ancheta se va incheia din lipsa unor noi informatii.

Publicitate

„Parintele Calistrat Chifan de la Manastirea Vladiceni a fost oprit de la slujirea celor sfinte pe durata cercetarilor, care s-au incheiat pe 23 noiembrie. Atunci s-a luat decizia de a fi oprit pentru inca o perioada de 30 de zile de la slujirea celor sfinte. Poate spuneti ca e o pedeapsa prea blanda, insa pentru un preot este un lucru foarte dureros sa nu poata sluji. Mai mult, aceasta pedeapsa i-a afectat si pe credinciosii care au continuat sa vina la Manastirea Vladiceni, dar nu s-au mai putut spovedi, cum faceau de obicei, la Parintele Calistrat”, a declarat, joi, Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iasilor.

Potrivit spuselor sale, cele doua enoriase care au reclamat ca au fost lovite de Calistrat Chifan au fost chemate la Mitropolie sa discute cu cei care se ocupau de cercetarea acestui caz, dar au refuzat sa vina. In acest sens exista si un document scris primit de la cele doua surori prin care refuza aceasta prezenta, insa ele au depus o cerere scrisa catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei, pe data de 27 decembrie 2022, in care au mentionat ca „nu am fost primite nici pana in acest moment in audienta la IPS Teofan, nu am fost audiate in cadrul cercetarilor si nu am primit NICIUN raspuns la cele 11 cereri pe care le-am formulat in acest caz”.

Ziarul de Iasi a solicitat un punct de vedere si din partea purtatorului de cuvant al Patriarhiei Romane, Vasile Banescu, cu privire la situatia lui Calistrat Chifan. Acesta a explicat ca toate deciziile sunt luate la nivelul fiecarei eparhii la nivel local, nefiind sub jurisdictia Patriarhiei, insa a avertizat ca fiecare decizie luata de o arhiepiscopie vine si cu propriile consecinte.

„In conditiile in care fiecare eparhie are autonomie administrativa locala, comentariul meu in cazul mentionat devine irelevant. Nu la fel de irelevante pot deveni insa urmarile in timp ale oricarei decizii luate de o eparhie care se confrunta cu situatii si cazuri ce atrag atentia la nivel national. Libertatea (decizionala) presupune constant responsabilitatea (eparhiala)”, a spus Vasile Banescu.

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.