Ministrul Muncii, adevarul despre recalcularea pensiilor: „Asta este esenta legii 127”

Ministrul Muncii, Marius Budai, a vorbit la Realitatea PLUS, despre Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) al Romaniei. Budai spune despre ministrul USR, Cristian Ghinea, ca a gresit atunci cand a inclus restrictii privind pensiile in PNRR.

Sa crestem valoarea punctului de pensie

De asemenea, ministrul Muncii, a declarat la Realitatea PLUS ca fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a gresit atunci cand a inclus restrictii privind pensiile in Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei. Budai a mai spus ca trebuia altfel negociat cu autoritatile europene, subliniind ca toate conditionarile duc la saracirea pensionarilor din Romania.

Publicitate

„Asta inseamna saracie, este o greseala a domnului Ghinea. De ce media, de ce spun greseala – vorbim de nivelul de trai, impactul pensiilor in PIB in media tarilor UE este in jur de 13%, oare de ce domnul ministru i-a vrut saraci pe parintii nostri si a spus doar 9,4%? Asta este esenta legii 127.

Sa crestem valoarea punctului de pensie si sa recalculam astfel incat sa fie la un nivel care sa asigure un nivel de trai si abia dupa aia legea spune ca trebuie sa indexam pensia. In functie de cum se inchide bugetul pe anul acesta si de cifra finala a PIB suntem undeva la 7,8 – 8%”, a declarat Marius Budai pentru sursa citata mai sus.

Articolul continuă după reclame

Sunt probleme cu plata pensiilor si salariilor pe luna decembrie?

Marius Budai a declarat ca erau unele probleme, dar in urma rectificarii bugetare care se va face vineri lucrurile vor intra pe fagasul normal.

„Odata cu rectificarea de astazi inchidem orice sincopa. Dupa data de 1 decembrie posta si bancile vor incepe distribuirea pensiilor si alocatiilor. Nu sunt probleme”, a declarat ministrul muncii.

Creste varsta de pensionare in Romania?

„Exclus sa cresc varsta de pensionare atat timp cat voi fi ministru. Am explicat foarte clar si mi-am asumat si in guvernarea trecuta o scrisoare catre Comisia Europeana in care am explicat Comisiei ca noi in Romania trebuie mai intai sa ridicam speranta de viata si abia ulterior sa ne gandim la eventuale cresteri a varstei de pensionare”, a transmis ministrul Muncii.

„Speranta de viata pentru barbati este de 70 de ani si sase luni. Speranta de viata sanatoasa este in jur de 51-60 de ani. Nu putem sa spunem ca noi scoatem oamenii la pensie cu picioarele inainte din productie, din birouri si de acolo de unde lucreaza”, a mai spus Marius Budai.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.