Medicul Monica Pop avertizeaza: „Mare atentie! Nu se mai poate recupera niciodata”

Medicul Monica Pop a postat un mesaj pe contul de socializare in care avertizeaza oamenii sa fie atenti.

„MARE ATENTIE!!!♣︎

ROG pe toti cei care vedeti reclame, interviuri, cu numele meu, sa stiti ca TOATE SINT FAKE si nu ezitati sa -i raportati si sa faceti RECLAMATIE LA POLITIE PT INSELATORIE!
Nu-i lasati pe nemernici sa-si bata joc de sanatatea dar si de slabiciunea si naivitatea oamenilor! NU CUMVA SA COMANDATI SI SA FOLOSITI! VA POT FACE MULT RAU, UNEORI IREVERSIBIL”, scrie Monica Pop pe Facebook.

Publicitate

De asemenea, cunoscutul medic a vorbit, la Antena 3, despre glaucom. Aceasta boala este numita in popor ”apa neagra”.

„Glaucomul (apa neagra, cum este numit in popor) reprezinta tensiune intraoculara peste valorile normale. Acestea se incadreaza intre 16 si 21 mmHG.

„Gena se mosteneste”

Glaucomul adultului poate fi:

– Primitiv, adica aparut pe un ochi sanatos (exceptand viciile de refractie – hipermetropia este un factor favorizant)

– Secundar – aparut in urma unei alte boli oculare (inflamaatie, traumatism, tumora, hemoragii intraoculare de diferite cauze).

Glaucomul primitiv are o componenta genetica importanta. Se transmite in proportie mare descendentilor si este intotdeauna bilateral (la ambii ochi, dar exista un decalaj evolutiv – apare intai la un ochi, apoi la al doilea).

Exista familii in care un parinte are glaucom si toti copiii il mostenesc. In alte familii, o parte din descendenti (copii, nepoti etc) pot mosteni. Oricum, intr-o familie in care exista un membru cu glaucom primitiv, gena se mosteneste si oricare descendent poate face boala.

„La glaucomul cronic simplu, pacientul nu are niciun fel de simptome”

Din acest motiv, toti membrii unei familii in care unul este (a fost) diagnosticat cu glaucom cronic trebuie sa fie examinati dupa varsta de 40 de ani si chiar mai devreme. Este foarte important ca un pacient cu glaucom sa fie diagnosticat in timp util pentru a se putea mentine vederea.

Din pacate, cel mai frecvent tip de glaucom si anume glaucomul cronic simplu este ASIMPTOMATIC. Pacientul nu are in fazele incipiente si chiar mai avansate NICIUN FEL DE SIMPTOME care l-ar putea determina sa se adreseze vreunui medic oftalmolog.

Durerile de cap sau de ochi nu arata glaucom. Ceea ce se modifica la inceput este campul vizual, care se ingusteaza, insa cum acest fenomen nu se intampla identic in acelasi timp la ambii ochi, ochiul mai bun compenseaza si pacientii nu se gandesc sa isi acopere cate un ochi pentru a vedea cum vad cu fiecare in parte.

Pacientul astfel nu isi da seama ca are un camp vizual ingustat (care la un moment dat ajunge tubular, ca un tub, pacientul vazand doar in fata, nu si in laterale).

„Vederea pierduta prin glaucom cronic simplu nu se mai poate recupera niciodata”

Din pacate, vederea dispare ultima si acest lucru este IREVERSIBIL. Vederea pierduta prin glaucom cronic simplu NU SE MAI POATE RECUPERA NICIODATa, cu niciun fel de tratament medical sau chirurgical.

Ochiul care a pierdut lumina (din orice motiv) nu o mai poate niciodata recapata.

Cum este posibil acest lucru?

Glaucomul primitiv este de 2 tipuri:

– Glaucom cronic simplu

– Glaucom cu unghi ingust

„Glaucomul cronic simplu apare dupa 40 de ani”

Glaucomul cronic simplu apare cel mai frecvent dupa varsta de 40 de ani, dar uneori si inainte.

Nu are simptome specifice, nimic nu determina pacientul sa mearga la medicul oftalmolog.

Pierderea vederii are loc din cauza faptului ca presiunea mare din ochi apasa pe nervul optic si il distruge progresiv (apare atrofia optica glaucomatoasa, ireversibila, ca orice atrofie optica).

La inceput, vederea este buna, dar compresia pe nervul optic determina ingustarea campului vizual (ariei de vedere). Tinand insa cont de faptul ca pacientul vede normal cu ochiul celalalt inca neatins de glaucom, nu are cum sa isi dea seama ca a aparut o modificare de camp vizual.

„Glaucomul cronic simplu nu da dureri, fiind una din cele mai grave boli”

Glaucomul cronic simplu nu da dureri, lacrimare, inrosire, nimic. De aceea este considerat „ucigasul din umbra” al vederii, fiind una din cele mai grave boli din oftalmologie, cu o mare rata de orbire pe glob nediagnosticat si tratat la timp.

SINGURA modalitate de a-l descoperi la timp este controlul de rutina. Multi pacienti ajung la medic cand deja au pierdut vederea sau mare parte din ea”, a spus prof. dr. Monica Pop.

Glaucomul poate fi depistat la un control de rutina

„Glaucomul cronic NU SE VINDECA. Exista insa in momentul de fata multe medicamente eficiente (picaturi) care se pun de 1-2 ori pe zi in ochi si mentin Tensiunea Intraoculara (TIO) la valori normale – daca pacientul isi face tratamentul corect, zilnic si merge la control ori de cate ori este nevoie. (…)

Sunt insa pacienti iresponsabili care nu sunt constienti de gravitatea bolii din cauza faptului ca nu au modificari si nu ii deranjeaza nimic si intrerup tratamentul pentru o perioada, din proprie initiativa.

 „Tratamentul se face toata viata”

Nimic mai grav! Tratamentul antiglaucomatos pentru acest tip de glaucom se face TOATA VIATA! (…).

Multi pacienti se prezinta la medic prea tarziu, cand o parte din vedere este deja pierduta prin distrugerea nervului optic, iar ei cred ca au nevoie de ochelari sau ca sufera de cataracta.

Glaucomul absolut este ultimul stadiu al unui glaucom care la inceput era perfect tratabil.

In concluzie: Orice persoana ar trebui sa faca un consult oftalmologic de rutina in jurul varstei de 40 de ani, repetat anual sau macar la 2 ani. In cazul in care exista glaucom in familie, consultul devine obligatoriu pentru a se putea preveni orbirea prin glaucom.

Glaucomul netratat poate duce la orbire definitiva!”, a mai spus medicul oftalmolog Monica Pop.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.