Medicul Mihai Craiu avertizeaza: „Aduce inflamatie in corp”

Medicul pediatrul Mihai Craiu sustine ca obezitatea la copii este periculoasa.

„Gras si frumos nu este corect din punct de vedere medical, pentru ca atunci cand se schimba traiectoria pe care ar trebui sa evolueze greutatea in conformitate cu genele. Apropo de alta vorba din intelepciunea populara, cum ca aschia nu sare departe de trunchi, adica cumva ar trebui ca ai nostri copiii, sa fie oarecum asemanatori cu aspectul general al familiei.

Schimbarea de greutate nu inseamna doar un impac estetic, ci un proces inflamator. In momentul in care avem o greutate ceva mai mare, se produc o serie de modificari chimice in corpul nostru, asa numita inflamatia leptinica”, a spus medicul Mihai Craiu, la Antena 3.

Publicitate

Pot aparea complicatii

„Daca nu facem nimic, el merge pe aceste sine de exces ponderal. Pot aparea o serie de complicatii, iar cele mai grave sunt cele legate de diabet si afectiuni cardiovasculare. Trebuie sa spunem ca aceasta tendinta de castig in greutate se observa in Romania si este ingrijoratoare.

Articolul continuă după reclame

In Romania, copiii sunt in prezent de doua ori mai supraponderali ca in urma cu 10 ani. Pandemia a agravat lucrurile, prin statul acasa si lipsa scolii.

Trebuie sa intelegem cu totii ca a fi gras si frumos, nu este sanatos. Totodata, parintii trebuie sa cunoasca ca exista un instrument care-i ajuta pe copiii sa afle exact unde stau. Testul greutatii.ro, o aplicatie disponibila pe internet, aflam exact unde este copilul nostru”, a specificat medicul pediatru.

Exista solutii

„O pondere foarte mica o reprezinta genele. 80% din obezitatea la copiilor si a prescolarilor are cauze comportamentale si de mediu, nu genetice. Are mai degraba legatura cu lipsa miscarii, iar pandemia a accentuat aceasta lipsa de miscare.

Important este sa nu mancam excesiv sau nepotrivit si sa facem ceva miscare. Solutii exista, daca stim care este principala cauza. Multi parinti isi abandoneaza copiii in fata ecranelor”, a mai spus Mihai Craiu.

Obezitatea slabeste imunitatea

„Excesul ponderal mare creeaza riscuri de toate tipurile. Stim ca excesul ponderal semnificativ influenteaza imunitatea.

De altfel, persoanele cu un indice de masa corporala mare, au cel mai mare risc de deces si complicatii prin boala COVID-19. Persoanele cu exces ponderal ajung sa faca de tinere diabet zaharat de tip 2”, a mai spus medicul.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.