S-a schimbat legea! Ce trebuie sa stie cei care stau la bloc

Deputatii au adoptat proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.184/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr.121/2014 privind eficienta energetica, cu amendamente.

Camera Deputatilor, for decizional in acest caz, a decis amanarea cu un an, pana la 31 decembrie 2022, a obligativitatii montarii repartitoarelor in apartamente pentru individualizarea consumurilor de energie.

„In imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica este obligatorie montarea sistemelor de masurare pana la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru incalzire/racire si apa calda la nivelul fiecarui apartament sau spatiu cu alta destinatie decat cea de locuit.

Publicitate

In cazul in care utilizarea de contoare individuale nu este fezabila din punct de vedere tehnic sau nu este eficienta din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termica, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de incalzire din fiecare apartament sau spatiu cu alta destinatie decat cea de locuit”, scrie in textul adoptat.

Articolul continuă după reclame

Costuri suplimentare pentru repartitoare

Legea 121/2014 prevedea ca repartitoarele trebuiau montate pana la data de 31 decembrie 2021. Amendamentul votat a fost sustinut de Comisia pentru industrii din Camera Deputatilor, deoarece ar fi generat costuri suplimentare pentru romani in contextul cresterii preturilor la gazele naturale si energia electrica.

„Amendamentul de amanare a obligativitatii montarii de repartitoare pentru romanii care sunt in sisteme centralizate de incalzire este un amendament pe care l-am depus si a fost sustinut de intreaga Comisie pentru industrii. In contextul cresterii preturilor si la energie, si la gaze este important sa nu impunem costuri suplimentare pe umerii romanilor si iata ca montarea acestor repartitoare ar genera costuri in plus si mai ales nemontarea lor ar fi generat amenzi intre 500 si 1.000 de lei”, a declarat Cristina Pruna, deputat USR, potrivit Agerpres.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.