Adrian Streinu-Cercel, care sunt simptomele variantei Omicron

Adrian Streinu-Cercel, presedintele Comisiei de sanatate a Senatului,a vorbit despre aparitia variantei Omicron in Romania. Medicul a anuntat si care ar fi simptomele bolii, dar si cand pacientul ar trebui sa mearga la medic.

„La nivelul studentilor care s-au infectat cu aceasta tulpina Omicron s-au plans de dureri in gat, ca si cum ar face o angina sau o faringita, acesta fiind principalul motiv pentru care s-au dus la doctor. Majoritatea formelor care sunt date de aceste infectii cu SARS-CoV-2 sunt forme asimptomatice sau usor simptomatice. Sin un procent de 5% poate ajunge sa fie un procent de boala severa respectiv critica care sa ajunga la terapie intensiva”, a declarat prof. Adrian Streinu-Cercel la Antena 3.

Adrian Streinu-Cercel, despre pericolul aparitiei celui de-al 5-lea val al pandemiei.

Profesorul Adrian Streinu-Cercel sustine ca un nou val al pandemiei este foarte posibil in tara noastra mai ales ca „romanii nu prea mai poarta masca si se comporta ca si cum si-ar dori sa se infecteze cu SARS-CoV-2″.

Publicitate

„Atata timp cat nu se poarta masca asa cum trebuie sa acopere si nasul si gura este evident ca este o expunere care, in actualul context epidemiologic, poate sa duca la infectarea persoanei respective si, din pacate, sa ajunga si la spital.

Articolul continuă după reclame

Vedeti ca vine o noua susa, aceasta noua tulpina Omicron, care are foarte multe mutatii din care 15 sunt la nivelul domeniului de cuplare a receptorului, ceea ce schimba complet datele problemei din punct de vedere a ratei de transmitere. Ca sa dau un exemplu pe date de la CDC din Africa de Sud din 249 de tulpini care au fost secventiale, 172 au apartinut Omicron. Deci este clar ca aceasta noua varianta tinde sa fie dominanta peste tot. Ce ne ramane de facut? Pai dupa doi ani de pandemie stim ce avem de facut”, a mai spus profesorul.

Cum ne putem proteja

„Primul lucru este sa ne vaccinam. Si exista intrebarea daca vaccinul acopera si aceasta varianta. Tot CDC a venit si a spus ca in momentul de fata datele preliminare arata ca vaccinul ne protejeaza de cazurile severe si de decese. Proportia in care o va face ramane sa fie stabilita in continuare. O alta veste buna este ca testele pe care le avem in momentul de fata in utilizare acopera si aceasta varianta a virusului ceea ce este foarte bine ca incep scolile.

Ce mai avem de facut?

Sa purtam masca si in interior si in exterior. Nu cred ca trebuie sa mai mergem cu masuri din acelea ca daca sunt 5 oameni in camera stam fara masca daca sunt 6 stam cu masca”, a mentionat medicul Adrian Streinu-Cercel.

Ce ne recomanda medicul?

„Trebuie sa ne spalam cu apa si sapun pentru ca ne decontamineaza particulele infectante de pe maini. 94% din toate particulele care contin acizi nucleici din oceane sunt reprezentate de particule virale. Ca sa stim despre ce vorbim. Si asta a fost cu multe milioane de ani inaintea nosta pe Terra. Deci stiu foarte bine ce au de facut pe acest pamant”, a mai spus  Adrian Streinu-Cercel.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.