Adrian Streinu Cercel, adevarul despre noua tulpina Omicron si valul 5: „Inca un val epidemic si asta tot din cauza noastra”

Presedintele Comisiei de sanatate a Senatului, Adrian Streinu-Cercel, a afirmat ca romanii se comporta ca si cand si-ar dori sa se infecteze cu SARS-CoV-2, avand in vedere ca nu poarta masca si nu se vaccineaza, motiv pentru care, la inceputul anului 2022, vom trece, cel mai probabil, printr-un nou val pandemic.

„Anul 2022 ne va pune in situatia sa mai avem, foarte probabil, cel putin la inceputul anului, inca un val epidemic si asta tot din cauza noastra, ca nu intelegem ca trebuie sa purtam masca tot timpul, de dimineata si pana seara, ca nu intelegem ca trebuie sa ne vaccinam, ca nu intelegem…”, a declarat vineri medicul Adrian Streinu Cercel, la dezbaterea „Programul de tratament HIV – prezent si perspective”.

Profesorul Cercel a adaugat ca oamenii se „comporta ca si cand si-ar dori sa se infecteze”.

„De ce nu intelegem toate aceste lucruri chiar nu imi dau seama si constat cu stupoare ca concetatenii nostri se comporta ca si cand si-ar dori sa se infecteze, nu ca si cand si-ar dori sa se pazeasca de infectie”, a mai spus medicul Adrian Streinu Cercel.

Publicitate

Senatorul PSD spune ca populatiei trebuie sa i se reaminteasca faptul ca acest virus ucide sau lasa sechele.

„Trebuie sa le aducem aminte ca acest virus, SARS-CoV-2, uneori mai si ucide, si daca nu ii ucide pe cei pe care i-a lovit ii lasa cu sechele pe o durata foarte lunga de timp”, a adaugat medicul.

De asemenea, Adrian Streinu-Cercel trage un semnal de alarma asupra modului in care oamenii respecta masurile de protectie. Senatorul PSD a vorbit despre solutiile pe care le avem acum si care au eficacitate si in cazul tulpinii din Africa de Sud.

„Atata timp cat nu se poarta masca asa cum trebuie sa acopere si nasul si gura este evident ca este o expunere care, in actualul context epidemiologic, poate sa duca la infectarea persoanei respective si, din pacate, sa ajunga si la spital”.

Articolul continuă după reclame

Adrian Streinu-Cercel: Dupa doi ani de pandemie, stim ce avem de facut

„Vedeti ca vine o noua susa, aceasta noua tulpina Omicron, care are foarte multe mutatii din care 15 sunt la nivelul domeniului de cuplare a receptorului, ceea ce schimba complet datele problemei din punct de vedere a ratei de transmitere. Ca sa dau un exemplu pe date de la CDC din Africa de Sud din 249 de tulpini care au fost secventiale, 172 au apartinut Omicron. Deci este clar ca aceasta noua varianta tinde sa fie dominanta peste tot. Ce ne ramane de facut? Pai dupa doi ani de pandemie stim ce avem de facut.

Primul lucru este sa ne vaccinam. Si exista intrebarea daca vaccinul acopera si aceasta varianta. Tot CDC a venit si a spus ca in momentul de fata datele preliminare arata ca vaccinul ne protejeaza de cazurile severe si de decese. Proportia in care o va face ramane sa fie stabilita in continuare. O alta veste buna este ca testele pe care le avem in momentul de fata in utilizare acopera si aceasta varianta a virusului ceea ce este foarte bine ca incep scolile.

Ce mai avem de facut? Sa purtam masca si in interior si in exterior. Nu cred ca trebuie sa mai mergem cu masuri din acelea ca daca sunt 5 oameni in camera stam fara masca daca sunt 6 stam cu masca”, a spus profesorul Adrian Streinu-Cercel, pentru Antena 3.

Ce trebuie sa facem?

„Trebuie sa ne spalam cu apa si sapun pentru ca ne decontamineaza particulele infectante de pe maini. 94% din toate particulele care contin acizi nucleici din oceane sunt reprezentate de particule virale. Ca sa stim despre ce vorbim. Si asta a fost cu multe milioane de ani inaintea nosta pe Terra. Deci stiu foarte bine ce au de facut pe acest pamant”, a mai explicat profesorul Adrian Streinu-Cercel la emisiunea Descoperiti de la Antena 3.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.