Seful DSU, declaratie despre scandalul detronarii lui Arafat: „Nu provine de la creierul lui Arafat”

Seful DSU, Raed Arafat, a declarat ca institutia pe care o conduce „nu se baga peste Ministerul Sanatatii” si ca „DSU nu este un om”. Aceasta declaratia vine dupa ce vicepremierul PSD Sorin Grindeanu a spus la Digi24, ca nu e suficient „un singur om” pentru gestionarea pandemiei si ca ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, ar trebui sa se implice mai mult.

„Niciodata nu a fost (suficient un singur om, n.r.). Atributiile DSU sunt stabilite prin lege. DSU nu se baga peste Ministerul Sanatatii. Stabilirea atributiilor de sanatate publica – politica testarii, medicamentelor – se fac impreuna cu INSP si Ministerul Sanatatii, nu de catre DSU. DSU este entitatea care preia – asa cum s-a intamplat si astazi – intocmeste proiectul de hotarare CNSU, il consulta cu toti, se discuta in sedintele CNSU, unde membru este Ministrul Sanatatii. Ministrul poate bloca oricand orice hotarare daca nu este de acord cu ea”, a declarat Raed Arafat.

Seful DSU a explicat ce s-a intamplat in sedinta de Guvern de joi, in care a fost discutat un document de la INSP care propunea ca toate persoanele care intra in tara sa aiba test PCR, pentru a limita raspandirea variantei Omicron.

Seful DSU, declaratie despre scandalul detronarii lui Arafat

„DSU nu este un om, este o entitate foarte consistenta de oameni care fiecare are treaba lui, isi face rolul lui. Si exista un sef al DSU. Dar asta nu inseamna ca seful DSU sta si decide si semneaza si face totul. Este o institutie din cadrul MAI care lucreaza pe baza legilor existente si care s-au dovedit a fi foarte operationale”, a mentionat Arafat.

„Astazi ce a fost? A iesit o stire care nimeni nu stie de unde a pornit, ca Arafat a mers la Guvern si a propus ca toata lumea sa se testeze PCR, vaccinati si nevaccinati, la intrarea in tara.. Arafat nu a propus. Propunerea a venit de la INSP, noi am facut proiectul de hotarare. Eu l-am citit in sedinta, asta e altceva. Dar am spus clar ca informatia provine de la INSP, nu provine de la creierul lui Arafat sau de la cineva din DSU – si noi avem medici la DSU”, a mai spus seful DSU.

„La guvern, cand s-a discutat, s-a decis ca totusi implementarea unei astfel de masuri implica foarte mlte aspecte care trebuie analizate si s-a hotarat ca INSP si Ministerul Sanatatii urmeaza sa reanalizeze propunerea si sa vina cu solutii mai clare, mai concrete. Si asa a ramas”, a mentionat acesta.

Seful DSU, declaratie despre scandalul detronarii lui Arafat

Raed Arafat a mai spus ca ministrul Sanatatii vazuse proiectul de hotarare cand a intrat in sedinta de Guvern.

„Daca problema e cine conduce, sunt alte solutii, nu trebuie sa stricam sistemul sa scpam de cine e la coordonare. Daca asta e problema, atunci poate ca sunt alte solutii pe care trebuie sa le decida unii si altii, dar in niciun caz nu strici un sistem functional”, a spus Raed Arafat.

El a spus ca nu a existat nicio discutie despre atributii care sa fie luate de la DSU.

„Daca deranjeaza seful, o cale e: pastrezi sistemul, scapi de sef. Dar sistemele nu se construiesc pentru un om, ele se construiesc pentru o tara, ele trebuie sa continue indiferent cine este la capul lor”, a mai spus seful DSU.

Seful DSU, declaratie despre scandalul detronarii lui Arafat

De asemenea, Raed Arafat a spus ca nu are nicio informatie cum ca s-ar dori schimbarea lui din functie si ca are o comunicare buna cu premierul.

„Cu premierul relatia de lucru este excelenta, cu domnul Rafila discut, nu e nicio problema”, a mai spus Arafat.

Declaratia vine dupa ce vicepremierul Sorin Grindeanu a spus ca „pana acum toate veneau dintr-o anumita zona, DSU” si ca Ministerul Sanatatii ar trebui „sa fie mai implicat in aceste hotarari”.

„Sa vedem daca lucrurile pot fi gestionate mai bine cu o implicare mai mare a tuturor celor care se pricep”, a mentionat el.

Vicepremierul PSD este de parere ca „nu e suficient un singur om, care a facut foarte multe lucruri bune in Romania (n.red. Raed Arafat), si atunci si implicarea ministrului Rafila este binevenita. Este un specialist, un om respectat in domeniul Sanatatii, care dialogheaza foarte mult si explica aceste decizii”.

De altfel, inca de la audierile din Parlament, inainte de investirea Guvernului Ciuca, Alexandru Rafila spunea ca, desi DSU „si-a facut bine treaba”, masurile sanitare ar trebui luate si asumate de Ministerul Sanatatii si nu de alta institutie.

Seful DSU, declaratie despre scandalul detronarii lui Arafat

„DSU si-a facut foarte bine treaba in Romania si domnul doctor Arafat este un foarte bun profesionist. Dar politica de sanatate si sanatate publica o face Ministerul Sanatatii. Masurile de sanatate publica trebuie luate si asumate de Ministerul Sanatatii. Nu se poate ca aceste masuri cu impact pe sanatatea publica sa fie aprobate de o alta structura, iar Ministerul Sanatatii sa raspunda”, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta a vorbit atunci si de o discutie la nivelul Guvernului, „incat acest mecanism sa fie schimbat”.