Lockdown in Anglia. Boris Johnson a facut anuntul

Primul ministru Boris Johnson a anuntat luni un nou lockdown national pentru Anglia pana cel putin la jumatatea lunii februarie pentru a combate o noua varianta de raspandire rapida a coronavirusului, chiar daca Marea Britanie si-a intensificat programul de vaccinare.

Johnson a spus ca oamenii trebuie sa ramana acasa din nou, deoarece li s-a cerut sa faca acest lucru in primul val al pandemiei din martie, de data aceasta deoarece noua varianta de virus se raspandeste intr-un mod „frustrant si alarmant”.

„In timp ce va vorbesc, spitalele noastre sunt mai presate de COVID decat in ​​orice moment de la inceputul pandemiei”, a spus el intr-un interviu televizat.

Publicitate

De marti, scolile si colegiile vor fi inchise pentru invatarea fata in fata. Studentii nu se vor intoarce la cursuri pana cel putin la jumatatea lunii februarie. Oamenilor li s-a spus sa lucreze de acasa, cu exceptia cazului in care este imposibil sa o faca, si sa plece de acasa doar pentru scopuri esentiale.

Toate magazinele neesentiale si serviciile de ingrijire personala, cum ar fi saloanele de infrumusetare, vor fi inchise, iar restaurantele pot opera doar servicii de catering.

Incepand de luni, in spitalele din Anglia erau 26.626 de pacienti cu COVID-19, o crestere de peste 30% fata de saptamana anterioara. Aceasta este cu 40% peste cel mai inalt nivel al primului val din primavara.

Lockdown in Anglia. Boris Johnson a facut anuntul

Zonele mari din Anglia erau deja sub restrictii stricte, deoarece oficialii incearca sa controleze o crestere alarmanta a cazurilor de coronavirus in ultimele saptamani, cauzata de noua varianta de COVID-19, care este mai contagioasa decat variantele existente. Autoritatile au inregistrat zilnic peste 50.000 de noi infectii de cand au trecut pentru prima data acea etapa, pe 29 decembrie. Luni, au raportat 407 de decese legate de virus.

Autoritatile medicale din Marea Britanie au avertizat ca, fara alte actiuni, „exista un risc material ca Serviciul National de Sanatate sa fie coplesit in urmatoarele 21 de zile”.

Articolul continuă după reclame

Cu cateva ore mai devreme, liderul Scotiei, Nicola Sturgeon, a impus, de asemenea, un blocaj cu restrictii similare pana la sfarsitul lunii ianuarie.

„Sunt mai ingrijorata de situatia cu care ne confruntam acum decat am fost in orice moment din martie anul trecut”, a spus Sturgeon la Edinburgh.

Anunturile au aparut in ziua in care autoritatile sanitare din Marea Britanie au inceput sa distribuie si vaccinul Oxford-AstraZeneca in toata tara, alimentand sperantele ca viata poate incepe sa revina la normal pana in primavara.

„Saptamanile urmatoare vor fi cele mai grele, dar chiar cred ca intram in ultima faza a luptei”, a spus Johnson.

Lockdown in Anglia. Boris Johnson a facut anuntul

Marea Britanie si-a asigurat drepturile la 100 de milioane de doze de vaccin Oxford-AstraZeneca, care este mai ieftin si mai usor de utilizat decat celelalte. In special, nu necesita stocarea super-rece necesara pentru vaccinul Pfizer.

Noul vaccin va fi administrat la un numar mic de spitale in primele cateva zile, astfel incat autoritatile sa poata fi atenti la orice reactie adversa. Oficialii au declarat ca sute de noi site-uri de vaccinare – inclusiv cabinetele medicilor locali – se vor deschide mai tarziu in aceasta saptamana, alaturandu-se celor peste 700 de locuri de vaccinare deja in functiune.

O „operatiune de crestere masiva” este acum in curs, a spus Johnson. Scopul a fost ca pana la jumatatea lunii februarie, aproximativ 13 milioane de persoane din grupurile prioritare – rezidenti la domiciliu, toti cei cu varsta peste 70 de ani, asistenti sociali si lucratori din prima linie si cei considerati extrem de vulnerabili din punct de vedere clinic – sa fie vaccinati, a spus el.

Brian Pinker, un pacient in dializa in varsta de 82 de ani, a primit primul vaccin Oxford-AstraZeneca luni la Spitalul Universitar Oxford.

„Asistentele, medicii si personalul de astazi au fost cu totii geniali si acum pot sa astept cu nerabdare sa sarbatoresc a 48-a aniversare a nuntii cu sotia mea, Shirley”, a spus Pinker intr-o declaratie publicata de Serviciul National de Sanatate, noteaza apnews

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.