Europa blocheaza regulile privind creditele neperformante

Un apel adresat institutiilor europene prin care acestea sa revizuiasca noile reguli EBA privind creditele in caz de neplata si de aprovizionare calendaristica care ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 ianuarie.

Aceasta este ceea ce au trimis multe asociatii comerciale la Bruxelles, inclusiv ABI, Alianta Cooperativelor Italiene, Confagricoltura, Confapi, Confartigianato, Confcommercio si Confindustria. In special, scrisoarea subliniaza natura esentiala a „sprijinului de credit in faza ulterioara, pentru a sprijini companiile in calea restabilirii conditiilor economice ale afacerilor lor”. Acesta este motivul pentru care „este urgent sa se intervina asupra normelor referitoare la identificarea debitorilor ca fiind depreciate (asa-numita„ definitie a neindeplinirii obligatiilor ”).

Prevederea combinata a unei reguli restrictive, cum ar fi cea care limiteaza perioada de intarziere a platii permisa la 90 de zile, cu aplicarea, din ianuarie 2021, a unor praguri noi si mai restrictive pentru sumele restante, precum si noile criterii pentru tratamentul imprumuturilor restructurate risca sa determine clasificarea prestabilita a unui numar foarte mare de companii, oricat de sanatoase ar fi. Aceste companii ar pierde accesul la credit, cu ceea ce urmeaza in ceea ce priveste perspectivele de recuperare ».

Publicitate

Europa blocheaza regulile privind creditele neperformante

Pentru Confindustria a vorbit adjunctul lui Carlo Bonomi, Emanuele Orsini, responsabil cu impozitele si creditele. „Companiile noastre – a observat el – se confrunta cu o criza fara precedent care necesita solutii iesite din comun: astazi trebuie sa ne gandim cu noi scheme, depunand toate eforturile posibile, atat la nivel national, cat si la nivel european, pentru a evita compromiterea perspectivelor de dezvoltare ale afacerilor sanatoase si pentru a permite bancilor sa sustina pe deplin sistemul de productie ».

Publicitate

In acest sens, Orsini observa, „pe langa interventiile privind definirea neindeplinirii obligatiilor si tratamentul creditelor neperformante, va fi esential sa se permita companiilor sa extinda imprumuturile garantate contractate pentru a face fata crizei, astfel incat sa se evite riscul tensiunilor financiare care ar exclude noile investitii” .

ABI prezidat de Antonio Patuelli este la fel de preocupat. „Asociatiile de afaceri – a spus directorul general Giovanni Sabatini – solicita institutiilor europene sa revizuiasca prompt regulile, sa le modifice sau sa le suspende temporar pentru a evita in scurt timp dublul risc al cresterii dificultatilor afacerilor si al reducerii capacitatii bancilor sa ofere credite si lichiditati. Si asta intr-o faza inca extrem de delicata intre persistenta unei situatii de urgenta pandemica si pentru a favoriza faza ulterioara dorita de recuperare ».

Europa blocheaza regulile privind creditele neperformante

Nu este o coincidenta faptul ca Banca Italiei a incercat sa explice intr-o nota ca „noua definitie a neindeplinirii obligatiilor nu introduce o interdictie prin care sa permita depasiri: ca si acum, bancile, in conformitate cu propriile politici, pot permite clientilor sa acceseze o depasire dincolo de disponibilitatea financiara din cont sau, in cazul unei linii de credit, dincolo de limita de credit ». Noua definitie a neindeplinirii obligatiilor, observa Banca Italiei, „nu modifica substantial rapoartele catre Registrul central de credite, utilizate de intermediari in procesul de evaluare a bonitatii clientilor. Se refera exclusiv la modul in care bancile si intermediarii financiari trebuie sa clasifice clientii in scopuri prudentiale, adica in scopul calcularii cerintelor minime obligatorii de capital ».

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.