Japonia, lovitura dura pentru Putin. Anutul a fost facut chiar de Guvernul nipon

Japonia, lovitura dura pentru Putin. Guvernul de la Tokio si-a reiterat revendicarile in disputa teritoriala cu Rusia cu privire la insulele Kurile de Sud, transmite dpa.

Ministrul de externe Yoshimasa Hayashi a descris cele patru insule drept „parte integranta” a Japoniei, a relatat cotidianul nipon Sankei Shimbun.

Publicitate

Anterior, prim-ministrul Fumio Kishida folosise si el aceasta sintagma.

In urma agresiunii ruse in Ucraina, guvernul sau revine la limbajul pe care predecesorul lui Kishida, Shinzo Abe, il evitase timp de 10 ani in speranta ajungerii la un acord cu presedintele rus Vladimir Putin.

Publicitate

Arhipelagul, aflat in disputa de decenii, este situat intre peninsula rusa Kamceatka si principala insula nordica a Japoniei, Hokkaido.

Japonia a cedat aceste insule Uniunii Sovietice dupa ce a capitulat in al Doilea Razboi Mondial, scrie Agerpres, citat de Digi 24.

Tokyo revendica urmatoarele insule: Etorofu (Iturup in rusa), Kunashiri (sau Kunashir), Shikotan si grupul Habomai pe linia care desparte Marea Ohotsk si Oceanul Pacific.

Propuneri anterioare de restituire initiala a doua din cele patru insule disputate, ca solutie intermediara, au fost respinse.

Abe renuntase la sintagma ‘parte integrala’ a Japoniei in mandatul sau pentru a semnala o pozitie mai flexibila in disputa cu Rusia in speranta unui progres major.

Potrivit observatorilor, revenirea lui Kishida la vechiul limbaj arata ca actualul premier abandoneaza aceasta speranta.

Disputa continua sa impiedice incheierea unui tratat de pace intre cele doua state.

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.