Anunt important. Barbatii din Romania care vor fi chemati in caz razboi.

In contextul conflictului dintre Rusia si Ucraina, barbatii intre 18 si 60 de ani vor fi inclusi in rezerva generala, in caz de razboi. Este vorba despre un proiect de lege aflat deja pe circuitul de avizare, iar forma finala va fi pusa in transparenta publica. Proiectul a fost confirmat de ministrul Apararii Nationale, Vasile Dancu.

Este un proiect de lege care va fi avizat in curand, proiect realizat de reprezantii Ministerului Apararii si in care se vizeaza inclusiv instaurarea situatiei de criza, care se poate face la propunerea ministrului Apararii, cu avizul premierului, ulterior fiind nevoie si de o decizie in Consiliul Suprem de Aparare al Tarii, scrie Antena 3.

Barbatii intre 18 si 60 de ani, in rezerva generala in caz de razboi

In acelasi proiect se mai prevede faptul ca, in cazul unui razboi, pot fi inrolati in armata si barbatii cu varste cuprinse intre 18 si 60 de ani. Mai exact, se creeaza o rezerva generala, potrivit prevederilor din acest proiect de lege.

Publicitate

Situatia de criza se instaureaza doar in anumite conditii. De exemplu, cand apar incidente pe teritoriul national, amenintari, riscuri prin care sunt afectate conditiile de viata ale locuitorilor din tara noastra, sanatatea publica, stabilitatea politica, economica sau sociala.

De asemenea, cadrele militare din Armata si din subordinea Armatei, pot fi numite in functii superioare prin ordinul sefului statului major al Apararii.

De asemenea, comanda operatiunilor militare pe teritoriul tarii noastre va fi ori la MaPN, ori la aliatii care conduc operatiunile. De exemplu, grupul de lupta al NATO. Totodata, in operatiuni militare externe, Armata Romana poate fi coordonata de aliati. Proiectul ar putea fi aprobat in Guvern, in zilele urmatoare.

Eugen Badalan, fost sef al Statului Major al Armatei, precizari de ultim moment

„Situatia pe care o traversam acum, cu razboi la gardul gradinii noastre, impune sa ne gandim la tot felul de masuri care sa previna eventualele intamplari nefericite care ni s-ar putea produce. Securitatea Romaniei nu este amenintata numai de existenta razboiului in Ucraina. Sunt si multe alte lucruri care pot influenta securitatea Romaniei. Un astfel de tip de lege al situatiei de criza, nu induce niciun fel de atingere la drepturile si libertatile cetatenesti, individuale sau colective.

In legatura cu obligatiile tuturor celor incorporabili si ai cetatenilor intre 35 si 60 de ani, se refera, in exclusivitate, la starile de mobilizare si razboi, nu la starea de criza. Un alt lucru pe care il ajuta aceasta lege, este sa se refaca rapid situatia rezervei generale. Rezerva generala inseamna toate persoanele din Romania incorporabile, deci intre 18 si 60 de ani, sa fie in evidenta stricta a centrelor militare. Legea de fapt, stabileste atributii, obligatii si masuri care trebuie luate de institutiile statului existente sau cele nou create, cum ar fi, de exemplu, Centrul National Militar de Comanda”, a declarat Eugen Badalan.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.