E prapad! Alerta METEO! Meteorologii anunta Cod Rosu.

Administratia Nationala de Meteorologie(ANM) a emis noi avertizari de cod rosu, galben si portocaliu. Meteorologii anunta temperaturi extreme si disconfort termic deosebit de accentuat.

AVERTIZARE METEOROLOGICA

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 23 iulie

Publicitate

Fenomene vizate: val de caldura, disconfort termic ridicat

Zone afectate: conform textului si hartii

Sambata (23 iulie), valul de caldura se va mentine in cea mai mare parte a tarii, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. In general temperaturile maxime se vor situa intre 35 si 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18…20 de grade.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: val de caldura persistent si disconfort termic accentuat

Interval de valabilitate: 23 iulie

Zone afectate: conform textului si hartii

Sambata (23 iulie), in sudul Olteniei si al Banatului, precum si in sud-vestul Munteniei valul de caldura va persista, iar local in Transilvania si in zona joasa din Maramures acesta se va intensifica. Se vor inregistra valori termice diurne de 37…40 de grade, mai ridicate in Oltenia, iar minimele nu vor cobori sub 18…22 de grade si prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati.

COD ROSU

Fenomene vizate: temperaturi extreme si disconfort termic deosebit de accentuat

Interval de valabilitate: 23 iulie

Zone afectate: judetele Timis, Arad, Bihor, Satu Mare si Salaj

In judetele Timis, Arad, Bihor, Satu Mare si Salaj se vor inregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute. Acestea vor fi cuprinse intre 39 si 42 de grade, iar in cursul noptii valorile termice nu vor cobori, in general, sub 20…24 de grade si disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

MESAJ 2

ATENTIONARE METEOROLOGICA

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 23 iulie, ora 12 – 23 iulie, ora 21

Fenomene vizate: instabilitate atmosferica accentuata

Zone afectate: conform textului si hartii

In intervalul mentionat, in zona Carpatilor Orientali si in estul Carpatilor Meridionali vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferica accentuata, ce se va manifesta prin intensificari ale vantului si vijelii (viteze la rafala de peste 55…75 km/h), grindina, descarcari electrice si averse torentiale. Cantitatile de apa vor depasi izolat 20…35 l/mp.

MESAJ 3

AVERTIZARE METEOROLOGICA

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 24 si 25 iulie

Fenomene vizate: val de caldura, disconfort termic ridicat

Zone afectate: conform textului si hartii

Pe parcursul zilelor de duminica (24 iulie) si luni (25 iulie) valul de caldura va persista in regiunile sudice si sud-estice, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. In general temperaturile maxime se vor situa intre 35 si 37 de grade.

Nota: De marti (26 iulie) valul de caldura se va extinde din nou si va cuprinde cea mai mare parte a tarii.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: val de caldura in intensificare si disconfort termic accentuat

Interval de valabilitate: 24 iulie

Zone afectate: conform textului si hartii

Duminica (24 iulie) in Oltenia, Muntenia si sud-vestul Dobrogei valul de caldura se va intensifica. In general dupa-amiaza se vor inregistra valori termice de 38…41 de grade, iar noaptea nu vor cobori sub 20…22 de grade si prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati.

Nota: In jumatatea de nord a tarii si pe arii restranse in rest, incepand de dupa-amiaza, vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferica accentuata, ce se va manifesta prin intensificari ale vantului, vijelii, grindina, descarcari electrice si averse torentiale.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.