Cristian Tudor Popescu, despre facturi: „Au fost batjocoriti oamenii, cu stampila, cu semnatura…”

Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24, despre facturile uriase primite de foarte multi romani. Jurnalistul sustine ca dupa liberalizarea pretului la energie „au fost batjocoriti oameni”.

„In ce priveste acest spectacol grotesc al facturilor la energie din Romania. Eu nu vreau sa intru in detalii tehnice – plafonare, compensare, cum e mai bine, cat sa fie, 80 de bani kWh, nu vreau sa intru in asa ceva.

Ce vreau sa observ, pe baza de logica. Pana acum, au fost batjocoriti oamenii intr-un fel insuportabil cu aceste facturi, care sunt declarate acum eronate. Facturi gresite, pe care au aparut niste sume imense. Cum i-a aparut unei doamne, pensionare la Iasi, am vazut. Nu i-au aparut 6 milioane de euro pe factura, i-au aparut 6,7 milioane de euro pe factura si ca a consumator 14 milioane de metri cubi de gaz. Deci, scris, cu stampila, cu semnatura… Si dupa ce rudele doamnei s-au indreptat inspre respectivul furnizor, au facut reclamatie, a fost corectata. A fost „stornata”, cum se zice. A fost stornata la 200 de lei. De la 6,7 milioane de euro, la 200 de lei.

Cine plateste pentru asa ceva? Acesta este un act de agresiune asupra unui om. Atatia si atatia pensionari, oameni poate cu inima slaba, care au afectiuni, au primit astfel de facturi. Nu de 6,7 milioane de euro, dar mult mai mari decat avea vreun sens in ceea ce-i priveste. Oameni care consuma putin, nu se punea problema. Oamenii astia puteau sa faca infarct vazand factura respectiva, pentru ca ei sunt oameni cu simt civic si al datoriei, care daca vad ca scrie acolo, spun „Doamne, trebuie sa platesc!”. Nu le trece prin cap sa spuna „Nu platesc, ca e prea mare!”. Nu! „Cum platesc eu asta?”. Si pur si simplu sa moara de inima rea in fata unor astfel de acte.

Nimeni pana in momentul de fata, eu nu stiu, nimeni nu a suferit nicio sanctiune, nu a platit nimic pentru aceste aceste acte de agresiune, reprezentate de zisele facturi”, a spus CTP.

„Tentative de inselaciune cu uz de fals. Au vrut sa insele”

Eu vreau sa stiu, trebuie platita agresiunea asupra cetateanului. Aia, ca n-au aplicat plafonarea, da, e o chestiunea de respectare a legii. Trebuie sa plateasca pentru ca au agresat cetateanul cu aceste facturi.

In fond, ce inseamna aceste facturi care se dovedesc fantasmagorice? Multe dintre ele. Inseamna niste acte de fals si inselaciune. Asta sunt! Tentative de inselaciune cu uz de fals. Au vrut sa insele. Daca omul plateste, e un om cinstit, vrea sa-si plateasca darile, spune „domne, daca atata scrie acolo, nu stiu, imi rup de la gura si platesc”. Ce e asta? Este inselaciune!

Au incercat sa insele oamenii si acum au venit autoritatile… „E, bun, daca n-a mers, n-a mers! Ne retragem”. Pai, dar nu platiti pentru asta onorabililor?

Dar de ce nu gresesc sistemele astea neprofesionale, in minus? Exista vreo greseala in minus? N-am vazut!

Dupa care sa plateasca aia care au emis factura. E semnatura si stampila, sa plateasca 6 milioane de euro. Ai scris! Nu te-a durut mana? Despre ce vorbim? Cine putea, persoana fizica in Romania, sa plateasca 6 milioane de euro pe factura? Era persoana fizica. Pentru o luna de zile. Cum ai putut sa dai drumul la un astfel de document? Ai putut? Bine! Esti institutie, firma, plateste 6 milioane de euro, daca i-ai trimis femeii pe hartie asa ceva.

„As spune asa: Din acest moment, nu mai plateste nimeni nicio factura in tara asta. De ce? Ca sa incheiem cu tarantela asta grotesca a facturilor”

„De ce sa pui oamenii in situatia asta, cu ce drept?”

De ce sa pui oamenii in situatia asta, cu ce drept? Si atunci, spuneam, „nu mai plateste nimeni”. Si intr-o luna de zile, ANRE-ul ala, ce face? Regementeaza, da? Sunt platiti acolo cu niste salarii de sta pisoiul in coada. Acolo, unde seful n-are probleme cu energia, ca sta la soare mult, am inteles. Acum e prin niste insule… „Balneare”, „Maladive”… pe unde este acum… Seful ANRE.

Deci, acel ANRE sa se apuce si sa verifice toate facturile. Sa se duca la fiecare furnizor si sa zica „ia puneti actele pe masa! Ce ati emis acum?”. „Noi cu asta ne ocupam, cu reglementarea”. Sau, ma rog, sa fie alt organism in cadrul ANRE, sa se duca peste ei si sa le verifice facturile. Dupa care, dupa o luna de zile, in care verificam tot, dupa aia daca mai indrazneste cineva sa emita o factura in care tu ai de platit 200 de lei si ti se cere sa platesti 1.700 de lei, atunci institutia respectiva va plati pe penal pentru fals, uz de fals, inselaciune. Si va plati atat statului, cat si persoanei pe care a incercat sa o insele.