China sare in apararea Rusiei: „Statele Unite pun gaz pe foc”

China critica sanctiunile occidentale indreptate impotriva Rusiei pentru agresiunea Ucrainei si a spus ca nu va urma exemplul, spunand despre masuri ca nu sunt „o modalitate eficienta de a rezolva probleme” si precizand ca „se opune intotdeauna oricaror sanctiuni unilaterale ilegale”.

Joe Biden a declarat ca Statele Unite vor sanctiona institutiile financiare si oligarhii Rusiei dupa ce liderul rus Vladimir Putin a ordonat trupelor sa intre in cele doua regiuni separatiste din estul Ucrainei. La randul sau, Marea Britanie, Uniunea Europeana, Canada, Australia si Japonia au anuntat, de asemenea, noi sanctiuni impotriva Rusiei ca urmare sfidarii dreptului international.

Cand a fost intrebat in conferinta zilnica de presa a Ministerului de Externe daca China ar lua in considerare sa urmeze exemplul Vestului, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Hua Chunying, a raspuns, spunandu-i reporterului ca „in mod evident, va lipseste o intelegere de baza a politicii guvernului chinez”, noteaza CNN.

„Credem ca sanctiunile nu sunt niciodata modalitatea fundamentala si eficienta de a rezolva problemele. China se opune intotdeauna oricaror sanctiuni unilaterale ilegale”, a spus Hua, reiterand ca cele doua parti ar trebui sa caute o solutie prin dialog si negociere.

Citeste si: China, prima reactie dupa ce Rusia a recunoscut independenta regiunilor separatiste din estul Ucrainei

In declaratia sa, Hua a spus:

„Au rezolvat ei problema? Este lumea intr-o stare mai buna din cauza sanctiunilor SUA? Problemele Ucrainei vor fi rezolvate automat prin impunerea sanctiunilor SUA impotriva Rusiei? Securitatea Europei va fi mai sigura ca urmare a sanctiunilor SUA impotriva Rusiei? Cred ca ar trebui sa incercam sa rezolvam problema prin dialog si negociere”, le-a spus oficialul chinez reporterilor.

Hua Chunying a mai spus ca sanctiunile anterioare impuse de SUA „au cauzat dificultati serioase economiei si mijloacelor de trai ale oamenilor din tarile in cauza”, adaugand ca, in ceea ce priveste Ucraina, SUA ar trebui sa „nu submineze drepturile si interesele legitime” ale Chinei si ale „altor parti”.

In prezent, SUA mentin sanctiuni impotriva Rusiei, care au fost impuse ca raspuns la invazia sa din Ucraina in 2014, rezultata prin anexarea ilegala a Crimeii si construirea frontului din Donbas. SUA au mai impus sanctiuni pentru probleme precum atacuri cibernetice, amestec in alegeri, proliferarea armelor si comertul ilicit cu Coreea de Nord.

China acuza Washingtonul ca „pune gaz pe foc”

China a mai acuzat miercuri Statele Unite ca „pun gaz pe foc” in Ucraina.

„Statele Unite au continuat sa vanda arme Ucrainei, crescand tensiunile, creand panica si chiar exagerand cu calendarul unui razboi”, a mai spus Hua.

„Intrebarea cheie este ce rol au jucat Statele Unite in actualele tensiuni din Ucraina”, a notat purtatoarea de cuvant. „Cineva care pune gaz pe foc in timp ce ii acuza pe altii, este imoral si iresponsabil”, a mai declarat Hua Chunying.

Teama de o escaladare militara la portile Uniunii Europene a atins apogeul de cand presedintele rus Vladimir Putin a recunoscut luni independenta a doua teritorii separatiste proruse din estul Ucrainei, autoproclamatele „republici” Donetk si Lugansk.

Ca represalii, Occidentul a adoptat primele sanctiuni impotriva Rusiei. Cea mai spectaculoasa masura a fost anuntata de Berlin, care a inghetat giganticul proiect de gazoduct Nord Stream 2, ce urma sa aduca mai mult gaz rusesc in Germania, noteaa Agerpres.