China, prima reactie dupa ce Rusia a recunoscut independenta regiunilor separatiste din estul Ucrainei

China s-a aratat preocupata de ‘deteriorarea’ situatiei in Ucraina, a transmis ministrul de externe Wang Li intr-o convorbire telefonica purtata marti cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Oficialul chinez a reiterat apelul Beijingului catre toate partile implicate sa dea dovada de calm si sa rezolve problemele prin dialog, transmite Reuters.

Preocuparile de securitate legitime ale oricarei tari ar trebui respectate, i-a transmis Wang lui Blinken, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Beijing.

”Situatia din Ucraina se deterioreaza. China cheama inca o data toate partile sa dea dovada de retinere” a afirmat Wang, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Beijing.

Potrivit oficialului, China va continua sa ramana in contact cu toate partile implicate.

Totodata, Blinken a mentionat necesitatea de pastrare a suveranitatii si integritatii teritoriale ale Ucrainei in conditiile ‘agresiunii’ Rusiei, a declarat Ned Price, purtator de cuvant al Departamentului de Stat.

In convorbirea Blinken-Wang au fost abordate de asemenea evolutiile din Coreea de Nord, a indicat Price.

China si-ar dori un dialog direct al SUA cu Coreea de Nord, iar Taiwan-ul nu ar trebui sa faca parte din strategic indo-pacifica a SUA.