Boris Johnson a facut anuntul: „Vom lovi Rusia foarte puternic”

Un ministru al cabinetului Boris Johnson a declarat ca a Rusia a inceput deja invadarea Ucrainei.

„Este clar din ceea ce am vazut deja si am aflat astazi ca rusii si presedintele Putin au decis sa atace suveranitatea Ucrainei si integritatea ei teritoriala. Intotdeauna am spus ca asta este complet inacceptabil. Am vazut ca el a recunoscut aceste regiuni separatiste din estul Ucrainei. Si, din dupa ultimele informatii aparute cred ca putem spune deja ca [Rusia] a trimis tancuri si trupe. Deci cred ca puteti trage concuzia ca invadarea Ucrainei a inceput”, a declarat ministrul britanic al Sanatatii, Sajid Javid, potrivit Sky News.

Vorbind dupa o sedinta a comisiei de urgenta COBRA a guvernului, premierul a Boris Johnson a avertizat ca presedintele rus urmareste ” subjugarea unei tari europene independente, suverane”.

Putin a recunoscut luni seara doua zone separatiste din estul Ucrainei drept state independente si a ordonat fortelor ruse sa indeplineasca sarcini de „mentinere a pacii” in regiunile Donetk si Lugansk.

Evenimente cheie in Ucraina:

• Tancuri vazute peste noapte pe drumurile din apropierea orasului Donetk

• Condamnare internationala la Consiliul de Securitate al ONU, deoarece Putin recunoaste independenta regiunilor separatiste

• Kievul spune ca „nu va ceda provocarii”

• UE si SUA sunt, de asemenea, gata sa impuna sanctiuni

Premierul a spus ca Rusia si Putin au incalcat acum „in mod evident” suveranitatea Ucrainei.

„A trimis trupe, a incalcat legea internationala, a respins acordurile de la Minsk si a rupt intelegerea de la Budapesta in 1994 ca integritatea teritoriala a Ucrainei va fi respectata”, a spus el.

„A rupt complet dreptul international si vom institui imediat un pachet de sanctiuni economice, la care cred ca oamenii lui s-ar astepta.

„Vizate nu doar entitatile din Donbass, Luhansk si Donestsk, ci si Rusia insasi, vizand interesele economice ale Rusiei cat de mult putem”.

„Ma tem ca toate dovezile sunt ca presedintele Putin este intr-adevar inclinat spre o invazie pe scara larga a Ucrainei”, a adaugat premierul.

Johnson a prezis ca eforturile Rusiei de a invada pe deplin Ucraina vor fi „absolut catastrofale” si a spus ca este „absolut vital” ca domnul Putin sa esueze in incercarea de a cuceri o alta tara europeana.

Dar premierul si-a exprimat, de asemenea, speranta ca ar putea exista inca o cale diplomatica de iesire din criza.

„Va exista, desigur, presiune pentru continuarea conversatiei pentru negocieri”, a spus Johnson.

„Marea Britanie va fi angajata activ in diplomatie la toate nivelurile pentru a incerca sa gaseasca o cale de urmat, altfel decat prin violenta pe care presedintele Putin pare sa o propuna”.

Sanctiunile Marii Britanii pentru a viza „masinaria de razboi” a Rusiei

Ministerul de Externe a declarat anterior ca orice noi sanctiuni impotriva Rusiei ar fi legate direct de presiunea Rusiei asupra Ucrainei, precum si de organizatiile si afacerile legate de Kremlin de „semnificatie economica si strategica” pentru guvernul rus.

Aceasta include proprietarii, directorii si administratorii lor. Rusia a promis ca va riposta daca Regatul Unit va impune noi sanctiuni.

Johnson a spus ca noile sanctiuni ale Regatului Unit vor afecta „acele interese economice ale Rusiei care au sprijinit masina de razboi a Rusiei” in estul Ucrainei.

„Vom lovi Rusia foarte puternic si sunt multe lucruri pe care le vom face in cazul unei invazii”, a adaugat el.

Premierul a sugerat ca masurile suplimentare ar putea impiedica companiile rusesti sa stranga capital pe pietele financiare din Marea Britanie.