Lovitura dura pentru Putin. Ce s-a intamplat in Rusia dupa ce presedintele rus a semnat decretul

Lovitura dura pentru Putin. Bursa de la Moscova si rubla pur si simplu s-au prabusit dupa ce Federatia Rusa a recunoscut independenta regiunileor Donetk si Lugansk

Astfel, Bursa de la Moscova a inregistrat o scadere puternica, iar rubla a atins cel mai scazut nivel din ultimii doi ani, dupa ce Vladimir Putin a semnat decretul prin care a anuntat recunoasterea independentei regiunilor Donetk si Lugansk.

Rubla s-a depreciat la 80 de unitati pentru un dolar, cel mai scazut nivel nivel din martie 2020, in timpul discursului sustinut luni seara de presedintele rus.

Iar indicele principal al bursei de la Moscova, MOEX, a pierdut 11% marti dimineata, cea mai mare scadere din martie 2014, cand Rusia a anexat peninsula Crimeea.

Actiunile companiilor ruse au fost cotate cel mai slab pe bursele globale, in aceasta si a saptamanii.

Rusia a amenintat Ucraina cu noi consecinte in cazul unor “planuri militariste” din partea Kievului, dupa ce Federatia a recunoscut independenta regiunilor separatiste din estul Ucrainei si a anuntat ca va trimite acolo trupe, informeaza marti DPA.

Ambasadorul Rusiei la ONU Vasili Nebenzia a declarat ca Kievul are planuri sa bombardeze si sa provoace Lugansk si Donetk, cunoscute sub numele de Donbas.

Dupa recunoasterea de catre Moscova a regiunilor, acest lucru ar putea avea “consecinte extrem de periculoase”, a declarat el in cadrul unei reuniuni de urgenta a Consiliul de Securitate al ONU.

Oficialul a acuzat guvernul ucrainean pentru escaladarea tensiunilor.

Ambasadorul a declarat ca “refuzul categoric” al Kievului de a discuta direct cu liderii separatisti din Donbas este o dovada ca Ucraina nu intentioneaza sa-si indeplineasca partea din acordul de la Minsk, facand referire la un acord intre Rusia si Ucraina din 2015 pentru a rezolva conflictul din regiunea Donbas.

Pentru a evita un razboi, a mai spus el, Ucraina trebuie obligata sa puna capat “provocarilor”.