Prima amenda pentru nepurtarea mastii a fost anulata dupa decizia CCR

Iata ca avem si prima amenda pentru nepurtarea mastii de protectie, anulata dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca obligativitatea purtarii acesteia nu este legala. Aceasta decizie poate crea un precedent juridic pentru toate amenzile de acest tip. Anularea a fost pronuntata, desi motivarea deciziei CCR n-a fost inca publicata in Monitorul Oficial.

Amenda anulata a fost acordata in aprilie 2020 unei persoane care nu purta masca, in zona Garii de Nord din Bucuresti. Persoana a contestat sanctiunea, iar avocatii au invocat noua decizie a CCR. Magistratii spun ca motivarea n-a fost publicata in Monitorul Oficial.

Pe 15 februarie, judecatorii CCR au decis, in unanimitate, ca este neconstitutional actul normativ care prevede ca pe durata starii de alerta, prin ordin comun al ministrului sanatatii si ministrului afacerilor interne se poate institui obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatiile publice, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca.

Decizia Curtii Constitutionale este definitiva si general obligatorie.

Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) au stabilit, marti, 15 februarie, ca ordonanta de urgenta prin care a fost instituita obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatiile publice deschise este neconstitutionala.

CCR a luat aceasta decizie dupa ce a constatat ca Guvernul Orban nu a cerut avizul Consiliului Legislativ pentru ordonanta prin care s-a stabilit instaurarea obligativitatii purtarii mastii de protectie, potrivit articolului 79. Astfel ca intreaga ordonanta este neconstitutionala.