China a cerut Rusiei sa amane invazia Ucrainei pana dupa Jocurile Olimpice, potrivit informatiilor occidentale

Un raport al serviciilor secrete occidentale a indicat ca, la inceputul lunii februarie, oficialii chinezi le-au cerut inaltilor oficiali rusi sa astepte pana la incheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing inainte de a incepe o invazie in Ucraina , au declarat miercuri oficialii americani.

Oficialii americani considera in general raportul ca fiind credibil, dar detaliile acestuia sunt deschise interpretarii, potrivit unei surse familiare cu informatiile. Desi cererea a fost facuta in perioada in care presedintele rus Vladimir Putin a vizitat Beijingul pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice – unde s-a intalnit cu presedintele chinez Xi Jinping – nu este clar din raport daca Putin a abordat problema direct cu Xi, a spus sursa.

New York Times a raportat pentru prima data existenta raportului.

Oficialii occidentali ai informatiilor urmareau cu prudenta miscrea lui Putin la granita cu Ucraina la acea vreme si anticipau ca Putin ar putea amana orice actiune militara pana dupa Olimpiada pentru a evita infurierea Chinei. Dupa intalnirea lui Putin si Xi , Moscova si Beijingul au emis o declaratie comuna in care declara ca parteneriatul lor nu are „limita” si condamna extinderea NATO – un pilon cheie al justificarii lui Putin pentru atacarea Ucrainei.

Aceasta declaratie a ridicat ingrijorarile occidentale cu privire la o alianta in plina dezvoltare intre China si Rusia.

Liu Pengyu, un purtator de cuvant al ambasadei chineze la Washington, a declarat: „Pretentiile mentionate in rapoartele relevante sunt speculatii fara nicio baza si au scopul de a schimba vina si defaima China”, scrie CNN.