Pilotul aeronavei MiG-21 care s-a prabusit dupa ce a decolat de la Mihail Kogalniceanu a fost gasit fara viata. Avea doar 31 de ani

Un avion MiG-21 al aviatiei romane s-a prabusit miercuri seara, dupa ce a decolat de la baza Mihail Kogalniceanu pentru misiune de patrulare aeriana deasupra Dobrogei. Un elicopter IAR 330-Puma trimis in misiune de salvare-cautare s-a prabusit, de asemenea, iar 7 militari aflati la bordul aparatului si-au pierdut viata. Joi dimineata MApN a anuntat ca pilotul avionului de vanatoare a fost gasit decedat.

Pilotul avionului MiG-21 LanceR prabusit miercuri, 2 martie, in judetul Constanta, si-a pierdut viata, anunta MapN intr-un comunicat.

Pilotul avea 31 de ani, era casatorit si nu avea copii. Din anul 2014, indeplinea functia de pilot in cadrul Escadrilei 861 Aviatie Lupta in Baza 86 Aeriana de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

O comisie a Statului Major al Fortelor Aeriene si Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Constanta continua cercetarea imprejurarilor in care s-a produs accidentul.

Conducerea Ministerului Apararii isi exprima regretul pentru tragicul accident si este alaturi de familia indoliata a capitanului cazut la datorie.

Joi, 3 martie, in toate unitatile militare din tara si in cele dislocate in afara teritoriului national vor fi organizate ceremonii militare si religioase de comemorare pentru militarii cazuti la datorie.

Aeronava prabusita in apropiere de localitatea Cogealac, intr-o zona nelocuita, facea parte dintr-o formatie de doua avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriana deasupra Dobrogei, mai informeaza MApN in comunicat.

Legatura radio a turnului de control cu aeronava prabusita a fost pierduta la ora 20:00, iar la ora 20:03 a disparut de pe radar, intr-o zona cuprinsa intre localitatile Cogealac si Gura Dobrogei.

Toate aeronavele de tipul celor implicate in catastrofele aviatice din seara zilei de 2 martie, MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330 Puma, au fost consemnate la sol pana la elucidarea cauzelor producerii prabusirilor.

Aeronava MiG 21 LanceR decolase de pe Baza 57 Aeriana Mihail Kogalniceanu, in jurul orei 19.50, iar la ora 20.03 a disparut de pe radar, intr-o zona cuprinsa intre localitatile Cogealac si Gura Dobrogei. Ulterior, elicopterul IAR-330 trimis sa caute avuonul a disparut si el de pe radar. Pilotul raportase conditii de vreme nefavorabila si primise ordin sa se intoarca la baza. In elicopter erau sapte militari, dupa ce doi salvatori pe mare din cadrul Fortelor Navale s-au alaturat echipei initiale. Cei sapte militari morti in accident au varste cuprinse intre 29 si 57 de ani.

Ministrul apararii, Vasile Dincu, a declarat ca nu exista, in acest moment, alte indicii legate de prabusirea avionului MiG-21 Lancer in afara de conditiile meteo proaste si starea tehnica a aeronavei. Ministrul a exclus, de asemenea, posibilitatea unui atac asupra aeronavei.