Ce este „Operatiunea Unicorn”, planul declansat dupa moartea Reginei Elisabeta a II-a.

Odata cu disparitia Reginei Elisabeta a II-a, decedata joi la resedinta sa din Balmoral (Scotia), sunt activate operatiunile London Bridge si Unicorn, planuri puse milimetric la punct si concepute inca din anii 1960 pentru a face fata chiar situatiei prin care trece acum Regatul Unit, moartea monarhului sau.

Pe teritoriul Scotiei a inceput  „Operatiunea Unicorn”.

„Operatiunea Unicorn” a guvernului britanic este inca in curs, deoarece autoritatile britanice au conceput Operatiunea London Bridge pentru a gestiona evenimentele din primele 10 zile dintre moartea Reginei si inmormantare.

Cum se va desfasura „Operatiunea Unicorn”?

Autoritatile britanice s-au gandit la „Operatiunea Unicorn” in cazul in care regina Elisabeta a II-a ar muri in Scotia. Familia Regala, intr-o declaratie oficiala, a spus ca regina a murit in mod pasnic la Balmoral. Regele si Regina Consort se vor intoarce vineri la Londra, potrivit agentiei de presa ANI.

Numele „Operatiunea Unicorn” a fost ales deoarece unicornul reprezinta animalul national al Scotiei si face parte din stema regala, impreuna cu leul Angliei.

Cu cateva momente inainte ca palatul sa anunte moartea Reginei, prezentatorii BBC s-au schimbat in haine negre, costume negre si cravate, in cadrul „Operatiunii London Bridge”.

Potrivit documentelor vazute de The Politico, joi  a fost declarata drept „Ziua Z” si fiecare zi urmatoare premergatoare inmormantarii Reginei va fi denumita D1, D2 pana in a zecea zi de la moartea acesteia.

Codul pentru transmiterea mesajului mortii Reginei este „London bridge is down”, conform unei note oficiale. Ceea ce va urma este o operatiune vasta de securitate pentru a gestiona multimile si haosul calatoriilor, se arata in raport.

Agentiile au raportat ca, conform Operatiunii Unicorn, trupul reginei Elisabeta a II-a va fi adus din Scotia la Palatul Buckingham din Londra in prima saptamana de la moartea ei, iar mai tarziu va fi mutat la Holyroodhouse, resedinta ei din capitala scotiei. Edinburgh, sa se odihneasca pentru o perioada scurta de timp.

Trupul ei va fi apoi transportat intr-o procesiune pe Royal Mile, un bulevard central, pana la Catedrala St. Giles pentru o slijba. Dupa aceasta, va fi dus la Londra cu un tren regal din Gara Waverley din Edinburgh, iar sicriul va fi primit in capitala de catre nou-numita prim-ministru Liz Truss.

Inmormantarea va avea loc in a zecea zi la Westminster Abbey, iar Regina Elisabeta a II-a va fi inmormantata in Capela Memoriala Regele George al VI-lea a castelului.