Cat te costa sa-ti asiguri locuinta in caz de cutremur, dar si alte calamitati

Informatiile recente despre cutremurele care au afectat Turcia si Siria au reamintit multora dintre romani cat de important este sa se asigure in cazul unui dezastru. In ultimele zile, cererile pentru polite de asigurare au crescut semnificativ, insa inca patru din cinci familii nu au o forma de protectie in cazul in care locuinta lor este afectata sau distrusa de un seism.

Din cele 9,6 de milioane de locuinte din tara, doar 20% sunt asigurate. „In Romania, din pacate, oamenii incep sa se gandeasca la a se asigura in momentul in care sunt impactati emotional, cum a fost tragedia din Turcia si da, pot spune ca am avut un numar tot mai mare de solicitari pe partea de asigurari de locuinte”, a spus brokerul de asigurari Andrei Iordanescu.

Exista doua optiuni de polita pentru locuinte – una obligatorie si una facultativa.

Prima, cea obligatorie, care acopera despagubiri in caz de cutremure, inundatii si alunecari de teren.

Publicitate

„Acopera cladiri de tip A, care sunt construite din materiale mai rezistente. Prima de asigurare este de 20 de euro pe an, iar suma asigurata este de pana la 20 de mii de euro, in functie de paguba produsa.

Articolul continuă după reclame

Si exista si asigurarea de tip B, pentru locuinte din materiale mai putin rezistente, care costa 10 euro pe an si unde se acopera sume de pana in 10 mii de euro.”, a explicat, pentru Antena 3 CNN, Nicoleta Radu, director general PAID.

Romanii mai pot apela si la asigurarea facultativa. Aceasta cuprinde toate tipurile de dezastre si nu are limita pentru despagubiri.

„Asigurarile facultative sunt asigurarile prin care se pot acoperi, in general, toate riscurile asupra unui imobil, incediu, trasnte, explozie, fenomene naturale, inundatii, avarierea instalatiilor de apa.”, spune Cosmina Priporeanu-Dinu, director executiv firma asigurari.

Astfel, daca un roman vrea sa-si asigure apartamentul in valoare de 60 de mii de euro, construit in anul 1980, care contine si bunuri de 20 de mii de euro, trebuie sa plateasca peste 100 de euro. Aici este inclusa atat asigurarea obligatorie, care are un pret de 20 de euro, cat si cea facultativa, a carei cost ajunge, in cazul dat, la 85 euro.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.