Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii afirma ca „este aproape imposibil” ca o persoana sanatoasa, care nu s-a vaccinat, sa nu se infecteze cu tulpina Omicron, avand in vedere gradul ridicat de transmisibilitate al acestei tulpini.
„La gradul de transmisibilitate al acestei tulpini Omicron, este aproape imposibil sa nu te infectezi. Ganditi-va: se infecteaza persoane vaccinate si o persoana nevaccinata, indiferent… Ce trebuie sa intelegeti: noi nu am avut niciun fel de informatie despre acest virus. El a venit pe un teren – ca asta este problema acestui virus – un teren imunologic virgin, in care nu aveam niciun fel de reactivitate.
Intre timp, avem, pentru ca sunt multe persoane care s-au imbolnavit, aparent nu au facut nimic sau a fost o chestiune tranzitorie, de cateva ore, trecerea lor prin infectie, aceste persoane au trecut prin boala, deci au o memorie imuna fata de acest virus si, daca se reimbolnavesc, o fac mult mai eficient sau nu se reimbolnavesc”, a declarat Alexandru Rafila duminica, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.
Publicitate
Ministrul Sanatatii sustine ca se poate intampla ca o persoana nevaccinata sa nu contracteze tulpina Omicron „doar in mici comunitati izolate, care nu au avut contact cu acest virus”.
Al saselea val al pandemiei?
„Eu niciodata nu ma hazardez sa spun ca din punctul de vedere al biologiei lucrurile sunt imposibile. Biologia este foarte surprinzatoare, cateodata”, sustine medicul, aratand ca virusul poate suferi alte mutatii.
Potrivit ministrului, Romania a ajuns la o rata de testare de aproape 100.000 de persoane zilnic, iar de saptamana viitoare va exista o crestere a gradului de testare „substantiala”, care ar putea duce la realizarea a 150.000 de teste zilnic.
Avem 19.000 acum, probabil ca saptamana viitoare vom avea 25.000 sau 28.000
„Valurile cu crestere rapida au, de obicei, si o scadere rapida. Opinia mea este ca undeva in jurul datei de 10-15 februarie vom atinge acest maxim al numarului de cazuri. Un lucru e important insa si e bine sa-l intelegem: rata de reproducere a acestei infectii a scazut, maxima a fost in prima saptamana de dupa sarbatori. In prima saptamana din ianuarie am avut o rata de reproducere de 1,87 – adica o persoana infectata imbolnavea aproape alte doua persoane – acum avem 1,25 si in ultimele opt-noua zile am avut o scadere progresiva de la 1,87 la 1,25. Si 1,25 este ingrijorator, pentru ca inseamna ca numarul de cazuri creste, nu va scadea.
Avem 19.000 acum, probabil ca saptamana viitoare vom avea 25.000 sau 28.000. Dar viteza de crestere a scazut, pentru ca daca aveam 2, atunci aveam o dublare a numarului de cazuri de la un ciclu la altul”, a mai spus ministrul.
Publicitate